Volledig scherm
Een grove voorontwerpschets van de renovatie van de voormalige verzorgingsflat aan de Harm Smeengekade in Zwolle. Illustratie Sacon Architecten.

Groen licht voor renovatie Harm Smeengekade

ZWOLLE - Er moeten nog hele gekke dingen gebeuren wil de complete renovatie van de voormalige verzorgingsflat aan de Harm Smeengekade niet doorgaan. De welstandscommissie oordeelde vanmiddag positief over de voorgestelde face-lift van de flat.

En die make-over gaat opvallen, want Sacon Architecten in Zwolle gaat niet alleen de bepalende horizontale donkere balkons vervangen voor meer subtiele, grijze traliebalkons, maar vooral veel glas. "De ritmiek van de gevel verandert", concludeerde de commissieleden. De balkons verspringen tegen de gevel, zodat voor de geplande woonkamers smalle balustrades overlopen in bredere balkons. "Die smalle balustrades baren zorgen, daar kan het al gauw als verzamelplek voor 'rommeltjes' gaan dienen", vreesde de commissie. En hoewel die ook nog twijfelde aan de geplande rode bakstenen en steenstrippen die gebruikt gaat worden op de gevel, klonk ze dat ook als 'spannend' in de oren.

In de flat, de 'oude Nieuwe Haven' zijn 65 appartementen gepland. De helft wordt sociale woningbouw, de andere helft koop. Waarschijnlijk zijn de eerste vier à vijf verdiepingen voor de verhuur -van eigenaar woningcorporatie DeltaWonen- en de bovenliggende etages worden koopappartementen. "Dat zijn ook grotere appartementen", concludeerde de commissie. Die appartementen zullen als een soort tetris-ontwerp in het gebouw worden gerealiseerd. Sommigen op een verdieping, andere met een vide op de onder- of bovenliggende verdieping.

Het zou wel verstandig zijn om de zonwering niet als optie aan te bieden, meende de commissie. "Als ze daar nu al zonweringen installeren, blijft het ook een geheel." De prijsklasse van die appartementen zal voor de sociale woningbouw tussen 580 en 630 euro liggen, terwijl de koopappartementen vanaf 150.000 euro moeten gaan kosten. Overigens zijn er nog onderhandelingen met BPD Ontwikkeling gaande, die eigenaar van de flat moet worden en moet de omgevingsvergunning nog verleend worden. Maar met dit advies staat de aanvraag daarvan niets meer in de weg.