Volledig scherm
© Foto: Frans Paalman

Groene koepels leveren stokbonen en hop voor Zwols biertje

ZWOLLE - Een dynamisch kunstproject, een eilandje van groen in een betonnen omgeving, maar ook een rustpunt, een praktijkprojectje voor de Groene Welle en een uithangbord voor een biologisch landbouwproject. Kortom: er wordt nogal wat verwacht van het paviljoen dat momenteel wordt opgetrokken op het Lubeckplein in Zwolle.

Het gevolg van een een-tweetje tussen Zwollenaar Jos van Leussen en Merijn Vrij. Eerstgenoemde houdt zich al een tijdje bezig met het ontwikkelen van braakliggende grond langs de randen van Zwolle, om zo (biologische) voedselvoorziening dichter bij de stadsbewoners te brengen. Laatstgenoemde ontwierp als kunstenaar het groenpaviljoen: een koepel waar mensen in een stadsomgeving kunnen verpozen onder een dak van groen.

In Groningen staan er al een paar en dankzij een gemeentelijk potje bedoeld voor het opknappen van de spoorzone komen er nu ook twee in Zwolle. Op het Lubeckplein worden er stokbonen in geplaatst, als knipoog naar het landbouwproject van Van Leussen.

Na het weekend verrijst er ook een paviljoen voor de Broerenkerk. Daar zit je als bezoeker straks niet tussen de bonen, maar tussen hop. De lokale bierbrouwer Hettinga gaat dat waarschijnlijk verwerken in een biertje. "Zie je, op het moment dat het paviljoen er staat is het project niet af", zegt Vrij. "Dit is slechts de basis: het moet allemaal letterlijk en figuurlijk tot leven gaan komen. We hopen dat de omgeving van het station en de bewoners in de buurt het paviljoen gaat omarmen." Vrij denkt aan activiteiten als een straatfestival, lezingen en optredens. "Of een oogstfeest, zodra de bonen rijp zijn. Ook de studenten van Windesheim die hier vlakbij een 'hub' krijgen, zouden de plek kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor een college. Zo zijn er allerlei dwarsverbanden te bedenken, en dat geldt natuurlijk ook voor het paviljoen bij de Broerenkerk. In Groningen is dat al goed gelukt."

Verder is het paviljoen vooral ook een plekje om even tot rust te komen in de hectiek van de stad.

Leerlingen van de studentenbedrijf Green Projects (van de Groene Welle) zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de paviljoens. Ze blijven in elk geval een jaar staan, wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.