Volledig scherm
In het Beekpark zijn op verschillende plekken stickers met de tekst 'Refugees Welcome' geplakt. © Pim Velthuizen

GroenLinks Apeldoorn nodigt in open brief Pegida uit voor een gesprek

APELDOORN - Kirsten Regtop, voorzitter van GroenLinks Apeldoorn, heeft Pegida-leider Edwin Wagensveld, uitgenodigd voor een gesprek. In een open brief, die sinds zaterdag te lezen is op de website van GroenLinks, legt ze uit het gesprek aan te willen gaan met anti-islambeweging Pegida.

"Aanvankelijk schrok ik enorm van jouw komst naar Apeldoorn, nou ja, de komst van de (onder andere) door jou aangestuurde beweging Pegida. De berichtgeving in de media zijn immers niet al te lovend over de mensen die met de door jou georganiseerde protestmarsen meelopen. Maar ieder heeft het recht te demonstreren, dus jullie ook", schrijft Regtop.

Volgens haar delen GroenLinks en Pegida zorgen over de samenleving, maar verschillen ze in de oplossing. "Voor mij is patriottisme niet jezelf zelfgenoegzaam en angstig opsluiten en voor iedereen de deur gesloten houden, maar juist zelfbewust en open anderen tegemoet treden en welkom heten. Ik geloof oprecht dat deze gelijkheid leidt tot vooruitgang. Kortom, fundamenteel anders dan de uitsluiting van islamitische Nederlanders die jullie propageren."

Regtop nodigt Wagensveld uit om een voorstel te doen voor een ontmoeting, op een andere moment dan tijdens de demonstratie van Pegida aankomende zondag. "We hoeven het niet eens te worden, maar laten we in ieder geval de deur open zetten voor andermans beweegredenen. Jullie zijn bij mij welkom."

Pegida Nederland heeft via hun Facebookpagina laten weten de uitnodiging aan te nemen.

Anti-islam beweging Pegida demonstreert zondag in Apeldoorn.

Volledig scherm
De dag voor de demonstratie van Pegida is er in het Beekpark nog weinig te zien. © Pim Velthuizen
Volledig scherm
In het Beekpark zijn op verschillende plekken stickers met de tekst 'Refugees Welcome' geplakt © Pim Velthuizen
Volledig scherm
© Pim Velthuizen