Volledig scherm
© stock.xchng

GroenLinks wil 'duurzame' ijsbaan in winterevenement

ZWOLLE - De GroenLinks-fractie in de Zwolse gemeenteraad wil dat het winterevenement dat de plaats van het IJsbeeldenfestival in moet nemen, 'volledig duurzaam' is.

De gemeentraadsfractie reageert naar aanleiding van de voornemens van de gemeente om een winterevenement op te zetten en de publicatie over Winterworld. Initiatiefnemer van die laatste kondigde aan een ijsbaan op het Rodetorenplein te willen plaatsen.

Verspilling
,,Een kunstijsbaan bij temperaturen boven het vriespunt -en dat is tijdens de meeste Nederlandse winters het geval- is één van de grootst mogelijke energieverspillers", stellen Remko de Paus en Michiel van Harten namens de fractie.

,,Zo'n ijsbaan heeft altijd een koelmachine nodig die werkt op vloeibare brandstof of elektriciteit. Een ijsbaan van 400 m2 kost maar liefst zo'n 36.000 KWh per maand. Het is mogelijk deze energie duurzaam op te wekken, maar ook dan geldt: momenteel is er schaarste, zodat de energieopwekking per saldo nog steeds verspilling betekent. Tenzij het initiatief er in slaagt de energie volledig zelf op te wekken."

Subsidie
GroenLinks wil daarom van de gemeente Zwolle weten of het college bereid is om bij de 'vergunningverlening en eventuele koppeling aan het mogelijk gesubsidieerde evenement Winter in Zwolle, zo in te zetten dat een ijsbaan daarin wordt opgenomen, alleen als deze erin slaagt de benodigde energie volledig duurzaam op te wekken?"

Milkshake
GroenLinks zou het liefste zien dat 'Zwolle zich onderscheidt met een duurzamer, creatiever winterevenement' en verwijst naar andere festivals in het land. ,,Zo konden mensen met een beperking terecht op het Milkshake festival in Amsterdam en geldt in Ulft voor hen al jarenlang een gereduceerd tarief en dus ook toegankelijkheid. In Groningen ontstond een geheel zelfvoorzienend festival, met podia van sloophout, friet van eigen aardappelen en een handje zaagsel voor bij het toiletteren. Op een braakliggend terrein kunnen de podia zo'n tien jaar blijven staan."