Volledig scherm
Het Apeldoornse politiebureau aan de Europaweg. © Foto archief De Stentor/Tom van Dijke

Grootste meldkamer van Nederland komt in Apeldoorn

APELDOORN - Apeldoorn is vanaf 2019 het middelpunt van inkomende alarmtelefoontjes van politie, brandweer en ambulancediensten. Bij het politiebureau aan de Europaweg wordt een nieuwe meldkamer gebouwd, waar alle meldingen uit heel Oost - Nederland binnenkomen.

Op dit moment zijn er nog tweeëntwintig regionale meldkamers in heel Nederland. Dit aantal wordt teruggebracht naar tien meldkamerlocaties en gaan deel uit maken van een landelijke meldkamer organisatie. Apeldoorn wordt de nieuwe locatie voor de meldkamer regio Oost-Nederland. De andere overige negen meldkamers komen in Drachten, Soest, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Bergen op Zoom, Den Bosch en Maastricht.

Vijf
"Apeldoorn krijgt de grootste meldkamer van heel Nederland," geeft Henk Janssen, projectleider voor de nieuwe meldkamer aan. " Op dit moment komen de meldingen binnen uit de veiligheidsregio's Noord en Oost-Gelderland en IJsselland. Maar de nieuwe meldkamer behandelt straks de telefoontjes uit vijf regio's in plaats van nu twee. Met zestig meldtafels wordt het de grootste van Nederland. Ter vergelijking, Drachten heeft rond de veertig meldtafels."

Landelijk
Achter de schermen wordt er al een aantal jaar gewerkt aan de realisatie van een landelijke meldkamerorganisatie. De meldkamers werken dan allemaal via een en hetzelfde systeem.

Hoe de nieuwe meldkamer er precies uit komt te zien en wat de bouw ervan gaat kosten, moet nog worden bepaald. Tegen het einde van dit jaar moet daar meer duidelijkheid over zijn, eind 2019 is de nieuwe meldkamer klaar.