Volledig scherm
De ontwikkelaars van de app, Tim de Roos, Wesley van der Bol en Mathijs Rutgers. foto frans paalman

Hand in hand met gemeente met nieuwe Zwolse app

ZWOLLE - Stel: u heeft een idee om iets in uw straat of buurt te veranderen. U schrijft een brief naar de gemeente met een voorstel. Die brief eindigt ergens onderaan een stapel papier waar niemand meer naar omkijkt. Er wordt nooit meer wat met uw idee gedaan.

Met de nieuwe app Carto is dit verleden tijd. Drie Zwollenaren ontwikkelden dit nieuwe sociale platform om de communicatie tussen inwoners en gemeente te verbeteren. ,,Op een kaart kan je een idee opperen voor jouw straat of buurt. Via de app vind je medestanders en kan de gemeente makkelijker het idee oppikken’’, legt mede-oprichter Tim de Roos (23) uit. Hij bedacht samen met Mathijs Rutgers (22) en Wesley van der Bol (24) de app. 

Pilot
Carto komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het project startte na een vraagstuk bij de gemeente Velsen. ,,De vraag was hoe de communicatie (omtrent de leefomgeving) effectiever kon richting de inwoners. Wij kwamen met dit idee.’’ De gemeente Velsen reageerde zo enthousiast dat zij in de toekomst een pilot wil draaien.

Toch is het nieuwe medium veel meer dan alleen een communicatiemiddel tussen inwoner en gemeente. ,,Het heeft ook een informeel karakter. Stel niemand van mijn vrienden heeft tijd voor een kop koffie, dan doe ik een oproep op Carto om een koffiepartner in de buurt te vinden. Het platform zorgt dat je meer in verbinding staat met je omgeving’’, zegt De Roos. 

'Tien dagen in Zwolle'
Op dit moment zit Carto in de testfase. De makers doen vooral onderzoek naar gebruikers van de app. De Facebookpagina ‘Tien dagen in Zwolle’ is daar een voorbeeld van. ,,Tien dagen lang vragen we de Zwollenaren dagelijks wat Zwolle, Zwolle maakt. De informatie die dit oplevert, kunnen wij weer gebruiken voor onze app.’’

Voorlopig blijft het sociale medium nog in de testfase. Wanneer de Zwollenaren weten hoe zij hun publiek moeten bereiken, kunnen zij nadenken over de volgende stap: hoe brengen wij Carto tot leven?