Volledig scherm
Harriët Janmaat in de Diezerstraat. Ze ergert zich groen en geel aan de colporteurs. Foto Frans Paalman

Harriët: 'Verlos me van de straatverkopers in de Diezerstraat'

ZWOLLE - Naar de grond kijken, oogcontact vermijden, slalommend over straat of zelfs hard weglopen. Harriët Janmaat heeft alles geprobeerd om aan colporteurs in de Diezerstraat te ontkomen. Want nee, ze is niet geïnteresseerd in een maaltijdbox, abonnement of donateurschap van een goed doel.

Privacy"Maar het helpt gewoon niet. Ik word zelfs achtervolgd." De maat is vol: deze week stuurde ze een officiële klacht naar de gemeente. Stel paal en perk aan de colportage op straat, zo roept ze de gemeente op. "Voor opdringerige verkopers aan de deur wordt door de politie gewaarschuwd, maar in de winkelstraat mag het zomaar? Ik vind het belachelijk en ik voel me aangetast in mijn privacy."

Ergernis
Janmaat doet in de middagpauze van haar werk graag een rondje binnenstad. En elke keer is het begin van de Diezerstraat een grote ergernis vanwege de straatverkopers die daar producten of abonnementen proberen te verkopen. Afgelopen maandag vormde de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. "Ik liep er rond één uur, nog voordat de meeste winkels open waren, en ik werd alweer aangesproken door een meisje dat mij vroeg; 'Waar wordt u blij van?' Toen zei ik: 'Niet van jou in elk geval.' Ik schrok enorm van mezelf, want het was helemaal niet mijn bedoeling om onvriendelijk tegen haar zijn. Maar je kropt het op en dan komt er zo'n opmerking uit." Ze besloot de gemeente aan te schrijven." Het werd een pittige mail waarin ze de klachten omschrijft, en de gemeente verzoekt om paal en perk te stellen aan de straatverkoop. "Ik neem aan dat ze vergunningen afgeven. Ik heb gevraagd of ze dat niet meer willen doen, of het aantal vergunningen sterk te beperken."

Ook doet ze de suggestie aan de gemeente om met stickers te gaan werken, die mensen op hun jas kunnen plakken. "Net als op de brievenbus. Of een button met als tekst 'Ik zeg nee tegen colporteurs'. Desnoods ga ik ze zelf maken."