Volledig scherm
Donkere wolken boven Zwolle zuid en de IJsselcentrale. De laaghangende zon op 5 juli jl. zorgde voor een prachtige belichting... © Welmoed van der Wal

Heemschut wil nieuwe studie naar hergebruik IJsselcentrale

ZWOLLE -  De Bond Heemschut Overijssel gaat er bij energiemaatschappij Engie op aandringen om een nieuw en uitgebreider onderzoek naar het hergebruik van de IJsselcentrale bij Zwolle te doen.

Ze vindt dat de energiemaatschappij onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat herbestemming niet mogelijk is.

De erfgoedvereniging wordt in haar verzoek naar eigen zeggen gesteund door organisaties als de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Het Oversticht en verschillende vertegenwoordigers van de Zwolse gemeenteraad en de Provinciale Staten van Overijssel. Mocht een studie naar een herbestemming niets opleveren, dan moet Engie een vervolgonderzoek doen naar hergebruik en het bewaren van delen van de centrale.

'Onhaalbaar'
Een woordvoerder van Engie zegt in een reactie dat er met verschillende partijen is gekeken naar een alternatieve bestemming. "De conclusie was telkens dat hergebruik door de aard en omvang van het gebouw en de kosten die dat met zich meebrengt, niet haalbaar is." Heemschut zou van de sloopplannen al sinds 2012 op de hoogte zijn.

Engie wil binnenkort starten met de sloop van de centrale. Volgende week houdt de energieleverancier daarover vier informatiebijeenkomsten.

Volledig scherm
Op de zondag van alle groet sportsuccessen kleurde de IJsselcentrale 's avonds prachtig goud. © H. Jelier
Volledig scherm
De IJsselcentrale, ook wel Harculo genaamd. Foto Janske Mollen
Volledig scherm
Het terrein van energiecentrale Harculo. foto GDF SUEZ
Volledig scherm
De Harculo Centrale, ook wel IJsselcentrale genoemd. foto Paul van Gaalen