Volledig scherm
Studenten en medewerkers van Hogeschool Windesheim maken van de tentoongestelde heftigste foto's van de Spaanse fotojournalist Javier Bauluz een 'grafmonument'. Foto Janske Mollen

Heftige foto's Javier Bauluz 'verdekt' opgesteld

ZWOLLE - Om onschuldige Zwolse passanten niet te shockeren zijn de meest confronterende foto's in de tentoonstellingsroute van de Spaanse fotojournalist Javier Bauluz 'verdekt' opgesteld.

De betreffende foto's van de vluchtelingenstroom van Lesbos naar Europa, staan nèt een beetje uit het zicht, tussen de fietsen naast gebouw D op de Campus van Hogeschool Windesheim.

Grafmonument
Een meisje dat de boottocht niet heeft overleefd, een Palestijnse arts die een overleden vluchteling in een blauwe deken wegdraagt, een dode bootvluchteling drijft in een azuurblauwe zee. En juist die foto's roepen zoveel emoties op bij medewerkers en studenten dat er bloemen en kaarsen bij geplaatst zijn. 'Een grafmonument', twitterde de fotograaf zelf. Pulitzerprijswinnaar Bauluz had ze liever wat prominenter laten zien. "Maar ik ben al blij dat deze fotoserie in Zwolle, in het openbaar en in de open lucht te zien is", zegt Bauluz.

Beschermen
Maria Garcia, van het Windesheim Honours College dat de tentoonstelling initieerde, zegt dat deze keuze ook gemaakt is om kinderen te beschermen. "Als ouders al wandelend met hun kinderen hiermee geconfronteerd worden, kan dat te heftig zijn", zegt Garcia. "NS en de gemeente Zwolle, maar ook Windesheim wilden daarom vooraf wel weten welke foto's waar kwamen te staan. In de routemap met informatie is vermeld waar mogelijk shockerende foto's staan, zodat mensen het weten."

Oefenen
Jan Willem Meinsma, lid van het College van Bestuur, komt langslopen. "Het is goed dat we dit doen", vindt hij. "Mensen worden hier opgeleid tot professionals. Op deze manier worden ze geconfronteerd met de moeilijke dingen in het levene. Hier is de ruimte om daarmee te 'oefenen', om erover na te denken en over te discussieren. Dan weet je later als je met moeilijke zaken geconfronteerd wordt hoe je daarmee om moet gaan."