Volledig scherm
Vrachtwagens van marktkooplui op het Rodetorenplein. De ene ondernemer die er op uitziet stoort zich er aan, de ander neemt het voor lief © Frans Paalman

Heibel om trucks op Zwols Rodetorenplein

ZWOLLE - De wagens van marktkooplui die op het Rodetorenplein in Zwolle geparkeerd staan blijven een doorn in het oog van ondernemers rond het plein. Sinds zaterdag moeten de kooplui hun voertuigen netter parkeren en meer richting het Kraanbolwerk, maar een oplossing voor het probleem vinden ondernemers het niet

De tientallen wagens die bij de stadsentree staan blokkeren het zicht op een deel van de historische skyline van de stad. Daarnaast zouden bezoekers niet het idee krijgen dat ze in de stad zijn aangekomen. Geen ideale plek om vrachtwagens, bussen en personenauto’s te parkeren, zo redeneren ondernemers.

Evenementen 
Volgens een woordvoerder van de gemeente mogen de marktkooplui op vrijdag en zaterdag parkeren op het Rodetorenplein, mits daar geen evenementen worden gehouden. „Daar hebben we een mondelinge afspraak over gemaakt met marktkooplui en de marktmeester. Dat ligt niet in een verordening vast, juist omdat we niet alles meer in regeltjes willen vastleggen.”

Voor de marktkooplui is het volgens de gemeente makkelijker met het op- en afbouwen van de markt. De parkeerstrook bij het Campanile Hotel, waar de wagens vroeger parkeerden, is daarom niet handig meer. „Anders moeten ze eerst het centrum uit om bij Campanile te kunnen parkeren. Bovendien zou het ook parkeerplek kosten als ze daar moeten parkeren. Dat is lastig voor bezoekers van Partyschip Oosterschelde. Terwijl het Rodetorenplein dan leeg staat als er geen evenement is.

De ruimte in de binnenstad willen we zo goed mogelijk benutten.” Hoewel het stadsaanzicht te lijden heeft onder de geparkeerde voertuigen, is er volgens de woordvoerder ook een positief puntje. „Je ziet zo wel dat er iets gebeurt in de stad.”