Volledig scherm

Heidebrand bij Uddel in de kiem gesmoord

UDDEL - Een beginnende heidebrand bij Uddel is vandaag in een recordtijd geblust door de brandweer. De brand die om 16.36 uur uur werd gemeld bij de Aardhuisweg, was ,,binnen tien minuutjes’’ in de kiem gesmoord, aldus een woordvoerster van de VNOG, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

 Er ging vijftig meter heide in vlammen op. In verband met de aanhoudende droogte heeft de VNOG Code Oranje afgekondigd voor natuurgebieden. Dat houdt volgens de woordvoerder onder meer in dat bij een melding standaard vier wagens naar de brandhaard uitrukken: ,,Je weet namelijk nooit wat je precies aantreft. Dus uit voorzorg regelen dat je gelijk genoeg handjes in het veld hebt. In dit geval was dat niet nodig, de eerste wagen die arriveerde was de brand gelukkig gelijk meester. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Het zou mooi zijn als we ze altijd zo snel onder controle konden hebben.’’ 

Dat dat niet altijd lukt, bleek afgelopen vrijdag, toen bij de Pomphulweg in Hoog Soeren zo’n vijftien voetbalvelden aan heide en gras afbrandden. De omstandigheden om te blussen waren toen verre van ideaal. Er waren veel vennetjes, waardoor Het was lastig terrein voor de brandweerwagens en er moest zelfs een loonwerker ingeschakeld worden om een aantal brandweervoertuigen los te trekken.

Een natuurbrand kan overal voorkomen. Laat je niet verrassen, wees voorbereid. Mocht er brand ontstaan, dan zou je de volgende dingen kunnen doen: - Wacht de hulpverleners niet af, maar vlucht zo ver mogelijk weg. - Neem andere mee naar een veilige plek zoals een openbare weg - Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar loop haaks van de brand weg. Dan is de kans dat de brand je inhaalt het kleinst. Let extra goed op bij heide en dennenbos. Daar is het gevaar op uitbreiding het grootst.