Volledig scherm
Publiek bij het Bevrijdingsfestival Overijssel 2013. Foto: Sacha Wunderink

Helpen of weglopen? Rode Kruis test bezoekers Bevrijdingsfestival

ZWOLLE - Met het spel Hero of Humanity wil het Rode Kruis bezoekers van Bevrijdingsfestivals stimuleren stil te staan bij hun eigen hulpbereidheid; help je anderen in een noodsituatie of niet? Bezoekers van het Bevrijdingsfestival Overijssel krijgen donderdag verschillende vragen voorgeschoteld over hoe zij zouden handelen in verschillende situaties. "Help jij altijd, iedereen en overal?" vraagt het Rode Kruis. "Stel je voor: je bent gezellig met je vrienden op een van de bevrijdingsfestivals.

Ineens hoor je een hele harde knal, zie je overal rook en hoor je gillende mensen. Je hebt geen idee wat er aan de hand is en ook niet of je zelf gevaar loopt. Wat doe jij? Ga je helpen, of niet? Waar is je keuze op gebaseerd? Als je ervoor kiest om te gaan helpen, wat zou je dan kunnen doen?"

Daarnaast maken ze kennis met het indrukwekkende verhaal van Siham, een jonge Rode Kruis vrijwilliger die vertelt wat haar bewoog om tijdens de oorlog in Syrië anderen te helpen.

Hero of Humanity 
Vrijwilligers van het Rode Kruis lopen in kleine teams op het festivalterrein om het spel Hero of Humanity met de bezoekers te spelen. Op een tablet worden verschillende filmfragmenten met dilemma's aan de deelnemer getoond. Bij elk dilemma is de vraag aan de speler: kom je in actie; ja of nee?

Simulatiefilmpjes 
Hero of Humanity is een voorlichtingsprogramma waarbij jongeren op een interactieve manier worden gestimuleerd om na te denken over de keuzes die ze maken. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende simulatiefilmpjes en portretten van Rode Kruis vrijwilligers over de hele wereld. Er is zowel een educatieprogramma als festivaleditie beschikbaar.