Volledig scherm
Het werk van Brood in bouwput Stadkamer. © Frans Paalman

Herman Broods 'schatkamer' in bouwput Stadkamer

ZWOLLE - Bezoekers konden zich vergapen aan de tientallen energieke en kleurrijke schilderijen van Herman Brood tijdens de eenmalige expositie op zaterdag. Maar het publiek kwam óók voor de plek waar die tentoonstelling was: de toekomstige Stadkamer aan de Zeven Alleetjes in Zwolle.

Freek Noordhuis slentert tijdens de Open Monumentendag langs de kunstwerken die IQ Kunstuitleen en Galerie beschikbaar heeft gesteld. Abstract, kleurrijk en soms manshoog staan ze tegen de grijze muren van de toekomstige Stadkamer. Een restje bouwgruis knerpt onder zijn voeten, op de achtergrond draait muziek van de 'Rock 'n Roll Junkie'. Hij wijst naar een hoek van het gebouw, waar een aantal schilderijen voor bouwmateriaal staat: "Ik vind het wel leuk dat het tussen die steigers en ventilatiebuizen staat. Het past ook wel bij Herman Brood denk ik."

Het kleurrijke, het ongedwongen en het dwarse is wat de schilderijen speciaal maken voor Andy Vissers. "Heel veel dingen zijn snel gemaakt, maar met power. Volgens mij gebruikte hij weleens afwasborstels. De energie spat eraf." Het haalt het stoffige van de Open Monumentdag af, oordeelt ze. Ook de voorderingen van nieuw Stadkamer trok haar naar deze tentoonstelling. Als interieurarchitect is ze lovend over de impressietekeningen, maar hoe het er precies uit komt te zien kan ze nog niet helemaal voor zich zien als ze in het pand zelf staat.

Het is juist zo mooi om te zien hoe alles op zijn kop staat, hoe er hard wordt gewerkt en dan het eindresultaat te zien, vertelt Liesbeth Krijnen. Ze staat voorovergebogen bij een impressieschets van de toekomstige Stadkamer, boven haar zijn grote delen uit het plafond gehaald: het moet een grote vide worden die veel zonlicht doorlaat. Ook zij vindt het moeilijk om zich voor te stellen hoe het er nu echt uit moet komen te zien, maar: "Als je er goed over nadenkt, dan wel."

De Stadkamer (bibliotheek) komt in het voormalig GGD-pand. De verbouwing hiervan neemt veel meer tijd in beslag vanwege de ontdekking van een forse hoeveelheid asbest.

Volledig scherm
Ansichtkaarten met werk van Herman Brood. © eigen foto