Volledig scherm
Hessel van der Scheer uit Wapenveld is samen met twee vrienden een stand-up comedyclub begonnen in Het Vliegende Paard in Zwolle. © Frans Paalman

Hessel haalt absurde humor uit het alledaagse in Zwolse comedyclub

ZWOLLE - In de Randstad struikel je over de comedyclubs, maar in Zwolle moet je lang zoeken voordat je een kroeg vindt waar een avondje gelachen kan worden om professionele grappenmakers. Student Hessel van der Scheer begon daarom de stand-up comedyclub University of Comedy in studentenhuiskamer Het Vliegende Paard.

Hessel van der Scheer (24) uit Wapenveld, geschiedenisleraar in opleiding bij Hogeschool Windesheim, hoopt dat de University of Comedy uitgroeit tot een volwaardige stand-up comedyclub in Zwolle. De eerste avond werd onlangs gehouden en was een succes.

Hoe grappig is een geschiedenisleraar in opleiding?
"Ha, dat antwoord kan mijn publiek het beste geven. Wat me op Windesheim wel opvalt is dat je de docenten er zo uitpikt, maar dat geschiedenisleraren zich het moeilijkst in een hokje laten stoppen. Het zijn vreemde wezens, maar absoluut met veel humor."

Hoe voelt het om zelf op het podium te staan?
"Toen ik de comedyclub startte met collega-grappenmakers Bas Smit en Henk van Huisstede had ik er net een snelcursus stand-up comedy in Amsterdam opzitten. Een keer optreden stond hoog op mijn bucketlist. De eerste keer in het diepe was in Hilversum. Het publiek was half dronken, je kunt als stand-up echt geen slechter publiek treffen. Het was heel ongemakkelijk, maar dat is de eerste keer volgens mij altijd. Mijn debuut hier in Zwolle ging super. Er kwam bijna vijftig man op af en het was een gezellige avond."

Waar kwam de drang vandaan om zelf een comedyclub te starten in Zwolle?
"Omdat je hier in Zwolle en omgeving simpelweg geen comedyclubs hebt. Af en toe staat er een stand-upcomedian of cabaretier in het theater, maar een laagdrempelige plek om naar foute grappen te luisteren was er niet."

"Ik ontmoette Smit en Van Huisstede eind vorig jaar in café De Gezelligheid en zij hadden al langer het idee om comedyavonden op te zetten. Het klikte meteen heel goed tussen ons en sindsdien helpen we elkaar met het schrijven van grappen en treden we samen op."

Wie zijn je grote voorbeelden uit de stand-up comedywereld?
"Van de Nederlandse cabaretiers is Ronald Goedemondt mijn grote held. Hoe hij zich kan opwinden over ogenschijnlijk normale dingen is echt geweldig. Zijn mimiek en stemgeluid zijn ook geweldig. Hij is de Donald Duck van de Nederlandse comedy-scene en ik moet altijd lachen als ik hem zie optreden."

Zit er tijdens de comedy-avond voor ieder gevoel voor humor een act tussen?
"Absoluut! We staan met zijn zevenen op het podium, inclusief iemand die alle optredens aankondigt, de avond aan elkaar praat en zelf grappen maakt. Ik ben zelf van de absurdistische humor die ik uit alledaagse situaties haal, maar als dat niet je ding is, zijn er nog genoeg andere smaken. Het is de bedoeling om eind september, begin oktober weer op de planken te staan in Het Paard. Kom langs, zou ik zeggen."