Volledig scherm
Eeuwkje en Gerrit Hein zitten van 1 april tot 1 oktober op camping de Agnietenberg in Zwolle. Een beetje kou maakt hen en hun buurvrouw Tinie de Velde Harsenhorst niets uit. © Frans Paalman

'Het gaat er om dat je goede onderwarmte hebt als je gaat slapen'

ZWOLLE – “Dit jaar spant de kroon qua slecht weer”, knikt Tinie de Velde Harsenhorst. Ze is op de koffie bij haar campingburen Eeuwkje en Gerrit Hein uit Delden. Van 1 april tot 1 oktober staan ze alle drie op de Agnietenberg in Zwolle. Buiten miezert het, maar ze laten de vakantie er niet door verpesten. “Van mopperen word je donker”, zegt Eeuwkje.

Met een kachel in de voortent zitten ze er nu warmpjes bij, maar het is uitzonderlijk koud voor deze periode van het jaar. In Twente daalde het kwik vlak boven de grond afgelopen nacht naar 0 graden. Net niet genoeg om het nachtvorst te noemen. Apeldoorn werd een paar dagen geleden nog bedekt door een wit laagje hagel. Slechts één keer was het kouder in augustus: toen vroor het -2,2 graden. Ook in de caravan van Eeuwkje en Gerrit was het vannacht fris met zo’n 12 graden. “Het gaat er om dat je goede onderwarmte hebt als je gaat slapen. Wij zijn kampeerders, dus je houdt er rekening mee”, legt Eeuwkje uit.

Fleece
En dus worden er bij een frisse nacht goede voorbereiding getroffen. Eeuwkje en Gerrit hebben dikke dekbedden mee, warme dekens op het matras en kleden zich warm aan. “Ik zweer bij fleece”, vertelt Eeuwke. “Het is lekker warm als je zo’n fleecedeken met mouwen neemt en daar dan je benen in doet. Wij hebben het nooit koud.” In de caravan is daarnaast ook nog een gaskachel aanwezig.

Als het droog is trekken Gerrit en Eeuwkje er op uit “Je kunt hier prachtig fietsen over de dijk, Je hebt er de wieden. Het is een broedplaats voor zwanen en futen. Aalscholvers drogen hun veren, de vogels zingen. Er zitten hier prachtige koeien. Het is een sprookje”, vertelt Eeuwkje.

Creatief met tijd
Volgens brancheorganisatie Recron krijgen campingeigenaren dit jaar 20% minder gasten door het slechte weer. Toch zijn er genoeg Nederlanders die de gok wagen. Liesbeth Dijkshoorn van kampeerwinkel Holiday Sports in Lochem ziet het meteen. „Veel campinggasten die in de buurt kamperen komen even langs om toch waterdichte schoenen te kopen, of een regenjas.” Chagrijn vanwege het slechte weer ziet ze niet. „Af en toe komen mensen binnen die gewoon een paar uurtjes rondstruinen, en een bakje koffie drinken. Je moet ook wat creatiever met je tijd omgaan als het regent.”

Het slechte weer maakt dus niet zoveel uit. “Ik kom hier voor de rust en het fijne uitzicht. Dan doe je maar een keer een warmere trui aan. Het is ook heerlijk om gewoon een dag een boek te lezen”, vertelt Tinie. “Waar ik woon in Drenthe regent het ook.”