Volledig scherm
De verwelkoming in IJsland. Foto: ANP

'Het IJsland-gevoel' in de provincie, kan dat?

IJSLAND / ZWOLLE / ARNHEM / LELYSTAD  - IJsland heeft indruk gemaakt tijdens het EK. Ze hebben dan wel niet  gewonnen, maar keerden terecht met opgeheven hoofd terug naar huis. En daar wachtte ze een warm welkom. En wat voor een welkom! 

Met duizenden tegelijk klapten de IJslanders hun 'Viking'-strijdlied bij de aankomst van de nationale voetbalploeg. Een indrukwekkende ode aan de zonen van dit land. Dit imposante vertoon van eenheid roept de vraag op of zoiets ook in Nederland op een kleinere schaal mogelijk is. Zeg in een gebied van zo'n 300.000 inwoners, net zoveel als er inwoners van IJsland zijn. In een provincie als Gelderland wonen meer dan 2 miljoen mensen, in Overijssel ruim 1 miljoen en Flevoland ruim 400.000. Hebben die regio's ook zo'n song die ze bindt in voor en tegenspoed? 

Elk van die provincies heeft een eigen volkslied. Ooit bedoeld om onder een banier zingend de eenheid uit te dragen. Maar wie kent ze? En wie weet de teksten? Hier onder daarom de volksliederen van Gelderland, Overijssel en Flevoland. Om vast te oefenen voor een historisch moment in deze regio. Of zou het tijd worden dat ook hier een meer eigentijdser en spannender strijdlied bedacht wordt?

Iceland national football team returns home and is welcomed by fans after being eliminated from the Euro 2016 championship. CREDIT: Football Association of Iceland RT LIVE http://rt.com/on-air Subscribe to RT! http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=RussiaToday Like us on Facebook http://www.facebook.com/RTnews Follow us on Twitter http://twitter.com/RT_com Follow us on Instagram http://instagram.com/rt Follow us on Google+ http://plus.google.com/+RT Listen to us on Soundcloud: https://soundcloud.com/rttv RT (Russia Today) is a global news network broadcasting from Moscow and Washington studios. RT is the first news channel to break the 1 billion YouTube views benchmark.