Volledig scherm
Er staan nu ook poortjes aan de voorkant van het station. Ze gaan 20 juni dicht. © Frans Paalman

Het is zover: de Zwolse NS-poortjes zijn op slot

ZWOLLE - Na veel gemor en tegengeluiden is het zo ver: de poortjes op het NS-station in Zwolle zijn dicht. Wie een kroket uit de muur van de Smullers wil halen of wil genieten van een verse koffie van de Julia’s, moet sinds maandag inchecken.

Gelukkig voor de reizigers moeten zij alleen maandag en dinsdag inchecken. Het gaat namelijk om een proef. Woensdag staat een kwart van de poortjes weer open ,,We testen deze dagen of alles naar behoren werkt. Daarnaast kunnen reizigers op deze manier wennen aan de gesloten poortjes’’, vertelt NS-woordvoerder Anita Boonstra.

Soepel
Het is alleen de vraag of reizigers echt moeten wennen aan de poorten. Wie een blik werpt op de incheckpunten ziet een stroom mensen die soepel langs de hekken loopt. Een enkeling die het ‘nieuwe’ systeem niet begrijpt, spreekt een NS-medewerker aan voor hulp. ,,Een paar mensen moeten wennen, maar ik vind eigenlijk dat het heel goed gaat’’, aldus de medewerker.

Forenzen
Vooral de forenzen en studenten op station Zwolle hebben nergens last van. De poortjes staan hen niet in de weg. ,,Ik reis elke dag met de trein van Zwolle naar Lelystad en de poortjes verraste mij niet’’, vertelt Zwollenaar Corine Persoon (24).

Net zoals de studente, reist Ruud van Hees (55) ook elke dag met de trein van en naar Zwolle. Hoewel hij elke dag langs de in- en uitcheckpoortjes wandelt, heeft hij toch zijn bedenkingen bij het systeem. ,,Vooral ondernemers en mensen die de tunnel gebruiken als passage krijgen last van deze nieuwe constructie, denk ik.’’

Uitzwaaien
Bij snackbar Smullers lieten ze eerder aan deze krant weten niet blij te zijn met het nieuwe systeem. "Dit is niet goed voor de business. Dit gaat ons klanten kosten", klonk het uit de monden van vier werknemers.

Ook mevrouw Karel uit Kampen benoemt een nadeel van het nieuwe inchecksysteem: ,,Een kopje koffie op het station is er niet meer bij. En het wordt een stuk lastigere voor mijn zoon om mij uit te zwaaien. Dat vind ik toch wel jammer.’’

Tot 20 juni hebben mensen de tijd om te wennen aan de poortjes. Vanaf dan gaat het Zwolse station definitief op slot.