Volledig scherm
Noodweer op de Sallandse Heuvelrug, woensdagavond om 19.00 uur. © Hanny Keuning

Het regent dat het giet aan de voet van de Veluwse ‘rug’

Voor iedereen die een hekel heeft aan regen: blijf uit de buurt van Meerveld. Het gehucht ten zuidwesten van Apeldoorn is de natste plek van ons land. Door regen, maar ook door flinke hoosbuien.

Een kaart op de site van de NOS laat zien waar in de afgelopen jaren hoosbuien (25 mm of meer) plaatsvonden. En de heftigste vind je niet toevallig vlakbij Apeldoorn, zegt RTL Nieuws-metereoloog William Huizinga. Hij woont in de Gelderse stad, die grenst aan het Veluwe-massief.

Dat is een hoogte in landschap, een kleine ‘berg’. Luchtstromen kunnen er niet omheen, ze moeten er óverheen. De vochtige lucht koelt daardoor af (hoger in de lucht is het kouder). Kleine vochtdeeltjes zoeken elkaar op en klitten samen. De wolken waarin ze zitten kunnen de druppels uiteindelijk niet meer vasthouden.

Spanje, Frankrijk, België, Wij steken dan de paraplu op of trekken een regenjas aan. „Je ziet het ook maar wel in mindere mate bij de Sallandse Heuvelrug”, weet Huizinga. De kaart van de NOS laat het zien: ook hoosbuien in de buurt van Raalte. De natste locaties verraden meteen ook de heersende windrichting in Nederland. „Het waait het vaakst vanuit het zuid-westen.” Weermannen maken de borst nat als vochtige lucht vanuit Spanje, Frankrijk en België over ons land trekt.

Dan regent het al snel weeralarmen. In feite gaat het om lucht die is gevuld met oceaanwater en voor Hollandse hoosbuien zorgt. Toen Huizinga twaalf jaar geleden kwam wonen in Apeldoorn wist hij niet dat hij een huis had uitgezocht in een regenvallei.

Waterhuishouding
„In mijn wijk is de waterhuishouding op orde. Maar ik heb wel gekozen voor een tuin die niet volledig is geplaveid. Dan kan de regen beter de grond in lopen. Ook omdat ik groen leuk vind, hoor. En langs de schutting heb ik een strookje grind, zodat regenwater weg kan.” Huizinga verwacht dat pieken in neerval steeds vaker voor zullen komen. Dat heeft te maken met de opwarming van de aarde.

„De buien van de afgelopen weken waren vooral zo heftig doordat ze langzaam over het land trokken. Er was weinig wind op die hoogte, dus ze kregen alle tijd.” Dat is vervelend voor schoolgaande jeugd die in een nat pak op school arriveerde en voor iedereen die buiten werkt.

Maar voor de meteoroloog is het heerlijk. „Zware buien en onweer zijn fantastische fenomenen om te zien. Inderdaad, als ik metereoloog was in de Sahara... Dat is geen donder aan.’’