Volledig scherm
Sky High Zwolle © Google Streetview

Hof legt geen straf op voor hoge voorraad softdrugs Zwolle

LEEUWARDEN/ZWOLLE - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 49-jarige eigenaar van coffeeshop Sky High uit Zwolle geen straf opgelegd voor het hebben van een te grote voorraad wiet.

De grote voorraad is wel strafbaar, maar volgens het hof ook nodig om klanten te bedienen.

Grote voorraad
Volgens de richtlijnen mag een coffeeshop 500 gram wiet als voorraad houden. De coffeeshop van verdachte Sandra S. (49) uit Zwolle draait echter zo goed, dat zij een grotere voorraad in een aan het bedrijf gelieerd pand had liggen. Het Openbaar Ministerie was hiervan op de hoogte, maar besluit de coffeeshop toch te vervolgen. Justitie kreeg een tip dat er ook drugs naar het buitenland werd geëxporteerd. Hier werd geen bewijs voor gevonden, maar men besloot S. wel te vervolgen voor de grote voorraad. "Dat doen we altijd", zei de aanklager tijdens de behandeling van de zaak.

Failliet van vervolgingsbeleid 
De verdediging van S., bestaande uit de advocaten Gerard Spong en Tim Vis, laken deze houding van het Openbaar Ministerie. "Het is ook niet waar", zegt Vis in een reactie op de uitspraak van de aanklager. Er is volgens Vis geen peil op te trekken wanneer het OM wel of niet vervolgt. De advocaat is blij met de uitspraak, volgens hem betekent dit 'het failliet van het vervolgingsbeleid van het OM'. Hij hoopt dat justitie tot het inzicht komt dat men dit soort zaken niet meer voorlegt aan een rechtbank of hof.