Honderden kinderbedjes gered van de stort in Apeldoorn

APELDOORN - De stichting W.H.O.E. (Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa) in Apeldoorn kan honderden overtollige kinderbedjes schenken aan tehuizen in Oekraïne en volgens de stichting is dat vooral te danken aan de gemeente.

Volledig scherm
Dergelijke kinderbedjes gaan naar Oost-Europa. Foto stichting W.H.O.E.

Dat komt doordat de gemeente tijdelijk een opslagloods op het Zwitsalterrein beschikbaar stelt aan W.H.O.E., zegt de stichting.

Kinderbedjes
"In 2006 zijn er landelijk nieuwe regels gekomen waaraan kinderbedjes moeten voldoen. Met een looptijd van tien jaar moeten alle kinderbedjes in Nederland hieraan voldoen", aldus de stichting. "Door toedoen van de recessie en sluitende kinderdagverblijven zijn veel bestaande kinderbedjes nog niet vervangen. Nu de tien jaar om zijn, moeten plotseling alle 'oude' kinderbedjes vervangen worden. Dat geeft een overvloed van kinderbedjes die er nog heel goed uit zien en nog jaren gebruikt kunnen worden."

Afval
Om te voorkomen dat deze bedjes naar het afval gaan, is de stichting gevraagd of zij er misschien voor kan zorgen dat deze bedjes een tweede leven krijgen in Oost-Europa. "Brinks transport uit Rijssen en Kids-F Huissen zorgen er gratis voor dat ze in Apeldoorn komen. De stichting heeft hier 'ja' op gezegd, maar heeft niet de ruimte om de bedjes tijdelijk op te slaan. Daarom is een beroep gedaan op de gemeente Apeldoorn voor een tijdelijke opslagruimte. Deze heeft een leegstaande opslagloods op het Zwitsalterrein beschikbaar gesteld."

Oekraïne
De stichting gaat nu de bedjes uit elkaar halen, de onderdelen nummeren, deze onderdelen vervoeren naar Oekraïne waar ze weer in elkaar gezet worden en gebruikt in vele kindertehuizen en dagopvang.

Volledig scherm
Dergelijke kinderbedjes gaan naar Oost-Europa. Foto stichting W.H.O.E.