Volledig scherm
Het monument ter ere van landmeter Frederik Stoveken. foto Pedro Sluiter

Hulde aan 'uitvinder' van Mastenbroek

Hij was maar een simpele landmeter in dienst van de bisschop van Utrecht. Maar Frederik Stoveken is wel mooi de eerste landmeter in Nederland aan wie een monument is gewijd. Vrijdag werd het monument ter ere van de 14e eeuwse 'uitvinder van polder Mastenbroek' onthuld langs het toekomstige recreatieve fietspad aan de Hasselterweg in Stadshagen.

Het eerbetoon aan Van Stoveken is meer dan terecht als je ziet wat zijn betekenis van Van Stoveken is geweest voor. Zijn handen tekenden in 1364 het verkavelingspatroon zoals dat nu nog te bewonderen is in de polder, ingeklemd tussen Kampen, Zwolle en Hasselt. De weteringen, de sloten en de wegen: ze liggen er anno 2016 nog nagenoeg hetzelfde bij als 650 jaar geleden. Sterker nog, in de stedenbouwkundige opzet

van Stadshagen is hetzelfde patroon nog steeds zichtbaar.

Het monument ter ere van Stoveken is onderdeel van de geluidswal die langs het nieuwe deel van de Hasselterweg ligt. Het bestaat uit een muur met daarop in beton gegoten de oorspronkelijke kaart van de landmeter. Aan beide zijden daarvan zijn twee spleten gemaakt, waardoor je het landschap van Mastenbroek 'live' kunt zien.