Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Hulp en geen cel voor Apeldoornse stalker

ZUTPHEN/APELDOORN - De Apeldoornse Henk J. (48) hoeft van het Openbaar Ministerie niet de gevangenis in voor het schrijven van dreigbrieven aan zijn ex. Het 'milde' OM vindt hulp voor de man een betere oplossing.

Wel zou J. zijn ex 1.800 euro aan schadevergoeding moeten betalen. J. zou in de periode van 8 januari tot en met 25 februari zijn ex hebben gestalkt. Hij kon het niet verkroppen dat zij de relatie verbrak. Hij probeerde met zijn ex in contact te blijven door onophoudelijk te bellen, smsen en brieven te sturen. De verdachte gaf toe brieven en een valentijnskaart gestuurd te hebben, maar de dreigbrieven ontkende hij. "Misschien heeft haar zoon die wel gestuurd. Of één van de andere vijanden die ze heeft.'

Dreigbrieven
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de Apeldoorner wel degelijk de dreigbrieven schreef. "Het DNA van de verdachte is op de likrand van de enveloppen aangetroffen en volgens een handschriftanalyse zijn alle brieven door dezelfde persoon geschreven.'' Ook de brief die op 21 februari door middel van een steen door het voorraam van het slachtoffer werd gegooid zou van J. zijn.

Borderline
De Apeldoorner is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar, licht verstandelijk beperkt en hij vertoont trekken van borderline. "Ik wil dat J. hulp krijgt en beter wordt, want eerlijk gezegd geloof ik niet dat het nu goed met hem gaat'', stelt de officier. Van de gevangenisstraf van 240 dagen eist de officier 190 dagen voorwaardelijk en aangezien J. al 50 dagen in voorarrest heeft gezeten zou hij niet opnieuw achter de tralies verdwijnen. "Normaal kun je voor stalking en bedreiging drie tot vier maanden gevangenisstraf krijgen, maar ik ben mild omdat ik wil dat hij professionele hulp krijgt.'' Uitspraak over twee weken.