Volledig scherm
© Thinkstock

Hulpverlener pleegde mogelijk ontucht met 12 minderjarigen

ZWOLLE / AMERSFOORT - Het kerklid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort dat tot 1986 twaalf minderjarige jongens zou hebben misbruikt, werkte jaren als hulpverlener om en nabij Zwolle. Hij was onder meer actief op de gereformeerde hogeschool Viaa.

De 71-jarige Piet Hein W. uit Hoevelaken zou in 1986 tegenover een predikant van de kerk hebben bekend dat hij zich meerdere keren seksueel had vergrepen aan kinderen. Dit verhaal kwam afgelopen week in de openbaarheid, nadat in de kerk werd gebeden voor W's gezondheid. De man is ongeneeslijk ziek.

Op de gereformeerde hogeschool Viaa in Zwolle, waar de Hoevelaker tot 2015 enkele uren per week in dienst was, is men geschrokken. "Wij zijn volledig onaangenaam verrast. Hier op school hebben we geen enkel signaal of aanwijzing in een dergelijke richting gehad", zegt woordvoerder Arnoud Gort.De school heeft collega's, studenten en medewerkers op de hoogte gesteld van de vermeende ontucht. "We hebben iedereen erop gewezen dat een vertrouwenspersoon of studentenpastor beschikbaar is voor gesprek, mocht men daar behoefte aan hebben", aldus Gort.

Examenkandidaten
In zijn werkzame leven wist Piet Hein W. zich veelvuldig omringd met kinderen en jongeren. In de jaren tachtig werkte hij als maatschappelijk werker voor het protestants Christelijk Centrum voor Maatschappelijke Dienstverlening Noordwest Veluwe, een gecombineerde instelling voor maatschappelijk werk en gezins- en bejaardenverzorging in Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk. Ook begeleidde hij sinds 1978 examenkandidaten van de Zwolse gereformeerde hogeschool Viaa.

Traumatische ervaring mogelijk van invloed
W. verloor in januari 1986 twee kinderen bij een brand in zijn woning in Hoevelaken. Aan het einde van dat jaar zou W. de predikant van zijn kerk hebben verteld dat hij twaalf jongens had misbruikt. Dat bleef tot afgelopen zondag geheim. Of er een verband is tussen de brand en de bekentenis, weet de huidige diaken Henk te Roller niet. "Maar ik kan me voorstellen dat zo'n verschrikkelijke gebeurtenis je aan het denken zet."

Aangiftes
Bij Justitie zijn vooralsnog geen aangiftes binnengekomen. "Dat betekent niet dat de zaak voor ons een gesloten boek is. Er kunnen altijd nog meldingen komen", zegt woordvoerster Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie. Of de ontucht verjaard is, hangt af van de omstandigheden. In 2012 is wetgeving hierover veranderd. Zedenmisdrijven waar een celstraf op staat van 12 jaar of meer kunnen niet verjaren. Dat geldt in alle gevallen voor ontuchtzaken met kinderen onder de 12 jaar.

Volgens de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt zouden W.'s slachtoffers zowel van binnen als buiten de kerk zijn gekomen. Het kerkbestuur heeft een team geformeerd dat onderzoek doet naar de zaak.