Volledig scherm
Nick Buisman en zijn vrienden bouwen ene Poke-Mac restaurant op het huttenbouwfeest in Westenholte. Foto Frans Paalman

Huttendorp mooier dan vakantie aan de costa

ZWOLLE- "Kijk, hier komt de drive-in, en daar het luikje voor de afgifte van onze delicatesse, de Pokeballen." Nick Buisman (9) is een van de pakweg honderd enthousiaste jongelingen die deze week helemaal losgaan op het thema 'restaurant' op het jaarlijkse huttenbouwfeest in Westenholte.

"Wij maken een Poke-Mac. Een combinatie tussen McDonalds en Pokemon. Het wordt echt vet!" Meer tijd om te praten heeft hij niet. Met rood aangelopen konen snelt hij weer weg om een verse plank te scoren.

Op het hele terrein in het Stinspark wordt er geklopt en gezaagd dat het een lieve lust is, af en toe onderbroken door een ferme kreet. Veelal is dat van opwinding, maar heel soms moet het tweekoppige EHBO-team in actie komen voor het verbinden van een wondje of het verwijderen van een splinter.

"Valt eigenlijk best mee, hoor", zegt (mede)organisator Erwin Weertman lachend. "Erger dan dat hebben we nooit meegemaakt. Ouders houden een oogje in het zeil en het is verboden om op blote voeten rond te lopen. Dan loopt het wel los."

Met dertig jaar ervaring, want zolang gaat het feest al mee, zal de organisatie wel weten waarover ze spreekt. Weertman: "Het is ooit opgestart om kinderen die niet op vakantie gaan een fijne week te bezorgen, maar nu is het het hoogtepunt bijna de complete 'dorpsjeugd' van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Vraag het ze maar eens na: de meesten vinden dit leuker dan hun hele vakantie in Frankrijk of Italië."

Het is geen grootspraak, zo blijkt uit een rondje over het terrein. "Alles zit erin", zegt ook een papa die vroeger zelf nog deelnam aan het huttendorp en die niet kan nalaten even een plankje op lengte te zagen. "Lekker samen met je vrienden in de buitenlucht met je handen bezig. Zeker voor de jeugd van nu is dat iets dat ze niet wekelijks meemaken."