Volledig scherm
© Thinkstock

Huurders krijgen oneerlijke nota’s verhuurmakelaars

ZWOLLE/DEVENTER - Verhuurmakelaars noemen verboden bemiddelingskosten nu handling fee of administratiekosten. Huurders krijgen zo alsnog een fikse rekening.

Verhuurmakelaars brengen huurders nog steeds op grote schaal honderden euro’s bemiddelingskosten in rekening bij het aanvaarden van een woning. Sinds 1 juli is dat bij wet verboden, maar de Nederlandse Woonbond ziet vooralsnog geen verbetering.

Bemiddelingskosten
De belangenvereniging voor huurders krijgt maandelijks honderden klachten van huurders die stellen dat ze onterecht bemiddelingskosten hebben betaald. „We zien dat veel verhuurmakelaars het woord ‘bemiddelingskosten’ hebben geschrapt”, vertelt Marcel Trip van de Woonbond. „Ze noemen het nu alleen anders. Ook in dit geval gaat het vaak om honderden euro’s die ze aan huurders in rekening brengen.”

Dubbel
De Hoge Raad zette vorig jaar een streep door de torenhoge bemiddelingskosten die verhuurmakelaars aan huurders vragen. Daarop is de wet aangescherpt. Verhuurmakelaars mogen geen bemiddelingskosten meer in rekening brengen aan huurders als zij tegelijkertijd ook voor de verhuurder werken. Zo wordt voorkomen dat zij van twee partijen courtage ontvangen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept huurders op misstanden te melden. De Woonbond heeft namens huurders al twintig rechtszaken lopen.