Volledig scherm
Het IJsbeeldenfestival in Zwolle, hier nog in de opbouwfase. Foto Tom van Dijke

IJsbeeldenfestival gaat naar Amsterdam

ZWOLLE -  Het IJsbeeldenfestival verhuist naar Amsterdam. De organisatie van het festival hoopt op de nieuwe locatie aan de ArenAboulevard te kunnen doorgroeien tot 150.000 bezoekers. 

"Het is erg jammer dat we weg moeten uit Zwolle. We hebben het jarenlang met heel veel plezier gehouden in Zwolle, maar zo'n festival ontwikkelt zich en dan moet je meegroeien en een locatie vinden die geschikt is. Dat bleek lastig in Zwolle", zegt mede-organisator Eric Broekaart."Of we ooit terugkeren in Zwolle weet ik niet. Die optie laten we altijd open."

Gesloopt
Het IJsbeeldenfestival moest op zoek naar een andere locatie omdat het onderkomen waar het festival de afgelopen twee jaren werd gehouden, een treinwerkplaats van Pro Rail, werd gesloopt. Begin vorige maand was er nog de hoop dat het festival na twee seizoenen zou terugkeren naar het centrum van Zwolle, als onderdeel van een jaarlijks winterfestijn: Winter in Zwolle.

Het plan voor dat festival gaat, als het aan de gemeente en ondernemers ligt, alsnog door. Maar dan zonder het IJsbeeldenfestival. "We hebben daar lang over gepraat, maar voor de omvang die wij wilden is veel geld nodig en de gemeente gaf aan dat daar gewoonweg geen budget voor is", zegt Broekaart. "Het gaat om een paar ton."

Kosten te hoog
Volgens de gemeente zijn het kosten die te hoog zijn om op te brengen voor de binnenstadondernemers en ook binnen het evenementenbudget van de gemeente niet beschikbaar zijn. "Het vertrek van het IJsbeeldenfestival had diepe treurnis kunnen betekenen voor Zwolle. Maar dit nieuwe festival zorgt voor heel veel dynamiek", zegt wethouder René de Heer.