Volledig scherm
© Frans Paalman

IJsbeeldenfestival maakt plaats voor nieuw stadsfestival Winter in Zwolle

ZWOLLE - Het IJsbeeldenfestival krijgt definitief geen vervolg in Zwolle en verhuist naar een nog onbekende plek elders in het land. In plaats daarvan kunnen Zwollenaren in de nabije toekomst winters genieten op het nieuwe stadsfestival Winter in Zwolle, mede opgezet door de organisatoren van het IJsbeeldenfestival.

Later op woensdagavond werd duidelijk dat het ijsbeeldenfestival verhuist naar Amsterdam.

Combinatie
Het plan om het IJsbeeldenfestival en Winter in Zwolle te combineren kon niet doorgaan, vanwege de hoge kosten die de draagkracht van de binnenstadsondernemers te boven zouden gaan. Ook het evenementenbudget van de gemeente zou hiervoor niet toereikend genoeg zijn. Zonder die investering ziet de organisatie van het IJsbeeldenfestival geen mogelijkheden in Zwolle en kiest ervoor om het festival elders in het land te houden. Alle lokale betrokken partijen willen de komende periode gebruiken om de eerste editie van Winter in Zwolle goed neer te zetten, laat de gemeente weten. De verwachting is om een eerste, aansprekende basis neer te zetten die in de loop der jaren uitgebouwd kan worden in omvang. 

Plan
Hoe het Winter in Zwolle-festival, dat gehouden moet worden in de binnenstad, er precies uit komt te zien, wordt nog bepaald. Vertegenwoordigers van winkeliersvereniging CityCentrum, de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle, de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HesZ), de gemeente én het team achter het IJsbeeldenfestival werken samen om het winterse, meerdaagse stadsfeest te realiseren.Het inmiddels afgeronde haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat er voldoende kansen zijn om werk te maken van Winter in Zwolle. De komende maanden worden daarom gebruikt om tot een concreet plan voor het festival te komen. De inzet is 'een langerdurend evenement met een divers programma in het decor van het historische Zwolse stadshart', aldus de gemeente.

Plan
Wanneer de eerste editie van Winter in Zwolle plaats moet vinden, is dan ook nog niet bekend. De komende maanden worden daarom gebruikt om tot een concreet plan voor het festival te komen. De inzet is 'een langer durend evenement met een divers programma in het decor van het historische Zwolse stadshart', aldus de gemeente.