Volledig scherm
De kluwen aan masten en draden in Zwolle-Zuid blijft, ook na de sloop van de IJsselcentrale. Foto Frans Paalman

IJsselcentrale plat; masten blijven

ZWOLLE - De IJsselcentrale bij Zwolle wordt gesloopt, maar de elektriciteitsmasten in de regio blijven gewoon op hun plek staan. Dat zegt TenneT als beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland: "Ze ze zijn nog nodig voor de stroomdistributie."

In het najaar gaan slopers de elektriciteitscentrale bij Harculo (net ten zuiden van Zwolle) ontmantelen en vóór oudejaarsdag 2018 moet het terrein schoon worden opgeleverd. Daarmee verdwijnt een saillant gebouw, van waaruit sinds 1955 bijna een halve eeuw de stroomvoorziening werd verzorgd voor Oost-Nederland.

Vijf stroomturbines
De enorme centrale (300 bij 75 meter en 60 meter hoog) had aanvankelijk vijf stroomturbines. Eén voor één werden ze de afgelopen decennia uitgeschakeld, omdat een gasgestookte centrale te duur werd. De afgelopen jaren was de centrale alleen nog maar een achtervang om hoge pieken in de vraag op te vangen. Dat gebeurde zeer sporadisch – een enkele keer per jaar nog – en de drie laatste personeelsleden kregen in december elders al een baan.

Toen de centrale kwam, werden er hoogspanningsleidingen aangelegd naar Deventer, naar Zwolle, Raalte/Nijverdal en naar Steenwijk. Hoewel de productie in Zwolle is weggevallen, blijven die masten nog altijd nodig voor de distributie van stroom door Oostelijk-Nederland, zegt TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers. "Je kunt er niet zomaar een stuk uitknippen."

Knooppunt
In de tijd van de actieve centrale werd Zwolle gaandeweg een knooppunt waaraan elektriciteit vanuit het noorden (de nieuwe centrale aan de Eems bijvoorbeeld), maar ook Scandinavië en Duitsland vast werden geknoopt.

TenneT belooft wel te kijken welke van de masten en de kabels tussen de centrale en het hoogspanningsknooppunt bij industrieterrein Marslanden weg zouden kunnen.