Volledig scherm
Laura Dolfsma laat zich bij Ikea Zwolle informeren over zonnepanelen. Foto Frans Paalman

Ik ga naar Ikea en koop: zønnepanelen

ZWOLLE - Ikea Zwolle had natuurlijk al miljardmiljoen potten, pannen, banken, keukens of servies in het assortiment. En vanaf nu ook zonnepanelen. Vanmorgen opende de vestiging een speciale zonnepanelenshop, speciaal voor de particuliere huiseigenaar.

"We willen laten zien dat de aanschaf van zonnepanelen lang niet zo duur en ingewikkeld is als nu vaak gedacht wordt", zegt de uit Zweden overgevlogen manager duurzaamheid Lisen Wirén. "Uit ons onderzoek en onze ervaring blijkt dat veel consuemten het lastig vinden de juiste informatie en een betrouwbare verkoper te vinden. Dat hopen we met onze Zonnepanelenshop weg te nemen."

Besparen
Ikea claimt dat de monokristal panelen een maximaal vermogen van 285 Wattpiek hebben en de polykristal panelen 270 Wattpiek. Inclusief omvormer en monitoringsysteem, volledige installatie en garantie (6 jaar op installatie, 10 jaar op de panelen en de omvormer en 25 jaar op het vermogen van de zonnepanelen) kost een gemiddeld systeem 4020 euro (monokristal) of 3645 euro (polykristal). In deze prijzen zijn al wél de 15 procent Ikea Family korting verwerkt. Het is exclusief btw. Volgens Ikea kan met beide systemen om zelf energie op te wekken, 500 euro per jaar bespaard worden.

Vooruit geschoven
Laura Dolfsma uit Ruinerwold laat zich tijdens haar winkelrondje kort informeren in de nieuwe shop. "Wij hebben er eigenlijk nog niet echt over nagedacht", zegt ze. "We hebben net een grote verbouwing achter de rug en zonnepanelen zitten er nu even niet aan. Dat hebben we dus vooruit geschoven."