Volledig scherm
Enkele dakterrassen zijn zonder vergunning uitgebouwd. © Kevin Hagens

Illegale dakterrassen in Apeldoorn na dertig jaar onder de loep

APELDOORN - Vijf dakterrassen aan het Schubertplein in Apeldoorn zijn dertig jaar geleden zonder vergunning gebouwd. De bewoners van de koopwoningen kwamen vorig jaar van een koude kermis thuis toen ze van gemeente Apeldoorn een brief in de bus kregen met de mededeling dat hun terrassen illegaal zijn.

Derig jaar geleden zijn er -zonder vergunning-dakterassen gebouwd aan het Schubertplein. Ben Bruschke is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren op het complex. "In eerste instantie werden we door de gemeente benaderd met het verzoek om de dakterrassen af te breken. Voor de terrassen zou nooit een vergunning zijn aangevraagd." Bruschke woont zelf al zo'n twintig jaar in het complex, en weet niet beter dan dat een aantal terrassen is uitgebouwd. Zelf heeft hij geen vergroot balkon. Het originele balkon is ongeveer een meter breed. De balkons van buren hebben op de bestaande betonnen balkons een houten vlonder liggen, die weer steunt op de onderliggende luifels van winkeliers. Met de uitbouw zijn de balkons qua oppervlakte verdubbeld. Bruschke: "Maar de meeste bewoners hebben de woningen aangekocht met een groter balkon. Dit in de veronderstelling dat dat gewoon bij de woning hoorde."

Gemeentewoordvoerder Barbara Belder legt uit waarom de gemeente dit na dertig jaar oppakt. "De dakterrassen zijn dertig jaar geleden zonder vergunning gebouwd. Dit kwam aan het licht toen er in de omgeving problemen waren met een gestutte luifel in de buurt die asbest bevatte. Voor de helderheid: dit was geen luifel die onder een van dakterrassen zit, het ging om een heel andere plek. Die luifel is inmiddels gesloopt."

Ook de gemeente geeft aan in gesprek te zijn met Bruschke en de eigenaren van de dakterrassen. "We kijken of de situatie gelegaliseerd kan worden. Bij de behandeling van de vergunningaanvraag zullen we de kwaliteit en de constructie van de dakterrassen beoordelen."

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo