Volledig scherm

In memoriam Michael Amsman 1962-2016

ZWOLLE - Afgelopen donderdag overleed Stentor- journalist Michael Amsman, geheel onverwacht, aan een hartstilstand - hij was pas 54 jaar. Michael was gezegend met een gouden pennetje waardoor het altijd leek of verhalen maken gemakkelijk was. Een geboren Amsterdammer, maar wel eentje die zijn hart had verpand aan Zwolle, waar hij ruim 25 jaar geleden bij de krant begon.

Rechtbank
De afgelopen maanden deed Michael de rechtbank voor onze krant en dankzij z'n beeldende stijl zag je ze gewoon zitten: de serie-inbrekers met hun ongewassen haren en holle excuses. En als altijd was de toon licht-ironisch. Het lag hem goed, die rechtbank.

Privé ging het hem net weer goed, na een scheiding en een trits aan dates waarover hij openhartig in columns schreef. Met een nieuwe relatie en een nieuw huis.

Van der Capellen
En dan was er natuurlijk nog z'n magnum opus: de ontdekking van de beeldengalerij voor het praalgraf van de Zwolse patriot Joan Derk van der Capellen. In 1784 besteld en betaald door de stad Zwolle, gemaakt in Rome, daar nooit afgehaald en in de vergetelheid geraakt. Hij schreef er een boek over, voor als de beelden eindelijk in Zwolle arriveren - een jongensboek, waar de passie voor het verleden van afknalt.

Het is een onthutsende gedachte dat het nu postuum zal verschijnen.