Volledig scherm
Foto ter illustratie. ANP

Indiase honkballers op weg naar Apeldoorn spoorloos verdwenen

APELDOORN - De organisatie van het jaarlijkse internationale honk- en softbaltoernooi in Apeldoorn baalt. Vier teams laten het afweten, waaronder een publiekstrekker uit India. Niemand weet waar de Indiërs zijn gebleven.

Uit navraag van de organisatie blijkt dat de Indiase honkballers niet op de passagierslijsten staan van vliegmaatschappij Jet Airways, waarmee ze naar Nederland zouden komen. De KLM - hun andere vliegoptie - wil geen inzage geven in passagierslijsten, omdat de organisatie van de Robur '58 Series niet over een boekingsnummer beschikt. De contactpersoon van het team en de Indiase ambassade zijn vooralsnog onbereikbaar.

Twijfelachtig
"De honkballers hebben wel een bericht gestuurd dat ze waren vertrokken. Of dat waar is, is twijfelachtig", zegt Susanne Moolenaar, organisatielid van de Series. "We hebben er echt alles aan gedaan om te achterhalen waar ze zijn gebleven, maar we hebben geen idee. We denken dat er niks ernstigs is gebeurd. Toen we op Facebook keken, zagen we dat een van de spelers recent nog een film zat te kijken met een teamgenoot." Op meerdere Facebook-berichten heeft de organisatie nog geen antwoord gekregen.

Naast de honkballers van India, zijn ook die van Pakistan niet in Apeldoorn gearriveerd. Hun aanvraag voor een visum werd afgekeurd, omdat de Pakistaanse overheid het doel van hun komst naar Nederland niet duidelijk genoeg vond. Toch vertrokken de Pakistanen, die vorig jaar wel op de Series waren, naar het vliegveld in de hoop alsnog in Nederland terecht te komen. "Dat is misschien typisch Pakistaans, maar niet echt handig", meldt Moolenaar. "De spelers wisten al langer dat ze geen visum hadden. Wanneer ze ons hadden aangesproken, hadden we misschien nog iets kunnen regelen."

Financiële klap beperkt
Hoewel de twee buitenlandse ploegen niet zijn komen opdagen, blijft de financiële klap voor Robur '58 beperkt. De club loopt in totaal 400 euro aan inschrijfgeld mis. De reis en het verblijf zouden de teams zelf betalen. "Voor het toernooi is het natuurlijk wel een grote domper", weet Moolenaar. Ook de Nederlandse teams Rhinos en Mustangs haakten op het laatste moment af. Robur'58 heeft nu nieuwe speelschema's gemaakt, waardoor het evenement toch door kan gaan.

Ook Stayokay Apeldoorn ondervindt hinder van het wegblijven van India en Pakistan. Beide landen zouden met een groep van zeker twintig personen een week lang in het hostel verblijven. Ze hadden al geboekt. "We zijn niet bang voor financiële schade. We brengen het volledige bedrag in rekening."