Volledig scherm
© Foto: Frans Paalman

Insecten proeven in Fraterhuis Zwolle

ZWOLLE - Lichtelijk zenuwachtig stap ik zondagmiddag de zaal van filmtheater Fraterhuis binnen, waar de documentaire Bugs te zien is. Niet meer dan twintig mensen kiezen op deze warme dag voor een film inclusief insectenproeverij. En dat laatste is precies waar ik zenuwachtig voor ben. Ik heb al moeite met het eten van een garnaal.

Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, Europa blijft achter. Deze film kan ons over de streep trekken: insecten zijn een smaakvolle, milieuvriendelijke keuze met een hoge voedingswaarde. Filmmakers Josh Evans en Ben Reade hakken zich een weg door een termietenheuvel op zoek naar de glibberige koningin. Ze houden zich staande tussen bijtende mieren en giftige wespen. Deze helden proeven alles. Ik word onpasselijk als ze dikke, rauwe larven eten en de zoete vloeistof uit niet-stekende wespen knijpen.

Zodra de aftiteling in beeld verschijnt ben ik misselijk. Buiten staat Patricia Stevens van Bugalicious met schaaltjes vol meelwormen en krekels. Ik waag me, met Harry Schonewille (bekend als de Smaakspecialist) aan de kleine diertjes. Ze proeven als de droge inhoud van een zak chips, die te lang op het aanrecht heeft gelegen. Het water loopt me alles behalve in de mond en mijn ogen zoeken de uitgang. De andere filmbezoekers verdringen zich om de verse, in chilidressing gebakken, sprinkhanen. Ik sla even over. Harry Schonewille heeft een delicatessenzaak in Zwolle-Zuid en hij is wel wat gewend. "Ik heb hier totaal geen moeite mee. Mensen vinden het eng, maar ik eet al jaren insecten." In zijn winkel verkoopt hij gevriesdroogde meelwormen in bakjes. "De regels zijn streng in Nederland, anders had ik er zeker meer mee gedaan." Bedoelt hij zelf een termietenheuvel aanleggen om de beestjes als eiwitrijk product te verkopen? Hij schiet in de lach. "Wie weet." Hij ziet insecten niet als vervangers van vlees, een punt dat ook in de film naar voren komt. "We moeten onze vleesconsumptie sowieso aanpassen. Het is waanzin dat het lijkt alsof er te weinig voedsel op aarde is. In werkelijkheid zit het vooral in de distributie van voedsel dat er tekorten zijn." Dat lijkt mij een verstandige conclusie: eerlijk zullen we alles delen.

Om niet als een mietje afgeschilderd te worden, pak ik een in chocolade gedipte sprinkhaan. Na de zachte smaak van chocola, blijkt het geen bonbon, maar verpulveren mijn kiezen een knapperig insect met pootjes en vleugels. Getver. Ik besluit deze lichte maaltijd met een wijntje weg te spoelen.