Volledig scherm
Het terrein van energiecentrale Harculo. foto GDF SUEZ

Intentieverklaring IJsselcentrale Zwolle is onvindbaar

ZWOLLE - De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel hebben geen weet van een intentieverklaring voor het behoud van de IJsselcentrale.

Dat blijkt uit beantwoording van het Zwolse college van B en W op schriftelijke vragen van de PvdA. "Een ondertekende intentieverklaring, noch een conceptversie, bevindt zich in de archieven van beide overheden. Ook heeft er geen besluitvorming over de intentieverklaring plaatsgevonden."

Sloop
De Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap vinden het onvoorstelbaar dat eigenaar Engie, de provincie én de gemeente zonder slag of stoot het monumentale IJsselcentrale-complex laten slopen.

Voorzitter Tiem van Dalfsen van Heemschut Overijssel kwam vorige maand met een intentieverklaring op de proppen, waarin de drie partijen afspreken zich in te zetten voor hergebruik, mocht de centrale zijn functie verliezen. Het document is in handen van de Stentor.

De voorzitter kreeg de intentieverklaring naar eigen zeggen van een oud-medewerker van de provincie Overijssel. Die persoon wil echter anoniem blijven. "Hij weet niet of de intentieverklaring ondertekend is, maar het document heeft op de agenda gestaan van een gesprek tussen de toenmalige eigenaar van de centrale, de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Daar waren de gesprekspartners het volstrekt eens over de intentie de centrale te behouden", zegt Van Dalfsen.

"Sterker nog, in die vergadering is uiting gegeven aan die positieve gevoelens door de centrale beschikbaar te stellen voor een theatervoorstelling. De verklaring is in diezelfde bijeenkomst besproken. Het is heel interessant dat de drie partijen op dit moment blijkbaar geen behoefte hebben herinnerd te worden aan positieve intenties voor het behoud van de centrale."

Uit 2003
Uit een document uit januari 2003 van de provincie blijkt dat dat gesprek inderdaad heeft plaatsgevonden. 'Er is afgesproken dat Electrabel-Nederland (voormalige eigenaar, red.) de gemeente en de provincie vroegtijdig inlicht over de plannen rond eventuele sluiting van de fabriek. Dit maakt het mogelijk om gezamenlijk een proces af te spreken over studies naar hergebruik van dit omvangrijke complex.'

Volgens een woordvoerder van de provincie heeft Engie Energie vroegtijdig aangegeven de IJsselcentrale te willen sluiten. Engie heeft wel degelijk gekeken naar herbestemming van het gigantische gebouw.

Zo polste de maatschappij zelfs Christelijke Hogeschool Windesheim. Ook andere plannenmakers dienden zich bij Engie zelf aan met alternatieven, maar de energiefirmant noemt ze niet reëel.

Oud-gedeputeerde Kamperman, die wordt genoemd in de intentieverklaring, kan zich wegens ziekte de verklaring niet herinneren. John Berends, huidige burgemeester van Apeldoorn en oud-wethouder van Zwolle staat ook in de intentieverklaring. De gemeente Apeldoorn wil echter niet reageren op vragen.

'Niet meer mogelijk'
Het Zwolse college is niet van plan om een zienswijze in te dienen om alsnog aan de plannen genoemd in de intentieverklaring te kunnen voldoen. Dat is bovendien ook niet meer mogelijk, bezwaar maken had binnen zes weken na het verlenen van de sloopvergunning gemoeten. De gemeente zag daar geen aanleiding toe. De provincie is er duidelijk over: "Alles is keurig gebeurd. We hebben ons niet te snel neergelegd bij de sloop. De intentieverklaring is niet in onze archieven terug te vinden en bestaat dus voor ons niet."