Volledig scherm
© Thinkstock

Invalkrachten weigeren dagklus op Zwolse basisschool

ZWOLLE - Een Zwolse basisschool klopt tevergeefs aan bij extern bemiddelingsbureau voor vervangers van zieke docenten. Invallers zien een dagje werk niet zitten.

Twee zieke leerkrachten op dezelfde dag bleek te veel voor de katholieke basisschool het Atelier in Zwolle. Eén klas moest naar huis omdat de beschikbare invalkrachten niet wilden komen opdraven voor een dagje werk. Een nieuw fenomeen, volgens bestuursvoorzitter Cecile Servaes van scholenstichting Catent. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het is berekenend gedrag. Ze willen alleen nog de langere klussen."

De interne invalkrachten die de stichting in geval van nood kan oproepen waren al bezet. En dus zocht de school haar heil bij een extern bemiddelingsbureau. Tot nu toe ging dat altijd goed. Servaes: "Ik heb al contact gehad met de onderwijsinspectie hierover. En ik ga dit ook bij de PO-Raad neerleggen."

Vijf keer invallen
Het is een voorbeeld van hoe de nieuwe Wet werk en zekerheid het onderwijs onder druk zet. De wet moet invallers sneller aan een nieuwe baan helpen. Tijdelijke krachten hebben sinds juli al recht op een vast contract na vijf keer invallen binnen een periode van twee jaar. In plaats daarvan worden oproepkrachten stelselmatig rondgepompt, zonder een vast contract in zicht. Een klus van één dag betekent dus dat een andere, betere klus misschien aan de invaller voorbij gaat.

Kritischer
Bestuursvoorzitter Henk ter Wee van stichting Vivente, met vijftien basisscholen in Zwolle, heeft sinds september ook al een aantal klassen naar huis moeten sturen. "En dit gaat alleen maar erger worden. Invalkrachten worden kritischer, er zijn steeds minder pabo-studenten. Er komt steeds meer druk op. Ja, ik maak me echt zorgen."

Ben jij zelf invalkracht in het basisonderwijs in de omgeving Zwolle? Dan komen wij graag met je in contact. Je kan dan een mailtje sturen naar l.cuijpers@destentor.nl