Volledig scherm
© Thinkstock

Isala Zwolle werkt aan beter griepvaccin

ZWOLLE - Een vaccin dat langer beschermt tegen een groter aantal griepvirussen. Farmaceuten zijn ernaar op zoek en het Isala ziekenhuis in Zwolle helpt ze daarbij. Het ziekenhuis heeft daarvoor meer dan tweehonderd gezonde testpersonen nodig.

Wie beschermd wil zijn tegen de nieuwe griepvirussen van deze winter, moet nu elk najaar een nieuw griepvaccin bij zijn arts halen. De samenstellers van zo’n vaccin kunnen er ook weleens naast zitten als zij uitzoeken welke virussen de kop op zullen steken.

Onderschat
Gevolg is dat de jaarlijkse griepprik dan niet tegen alle griepvirussen bescherming biedt. Een nieuw vaccin dat langer bescherming biedt tegen meer griepvarianten heeft in maatschappelijk en economisch opzicht grote voordelen, zegt Isala internist-infectioloog Paul Groeneveld. „Ga maar na, het effect op het bedrijfsleven door ziekteverzuim door een heersende griep is elk jaar ontzettend groot. En elk jaar sterven mensen met een lage weerstand door het griepvirus. Griep mag niet onderschat worden. In het verleden hebben we gezien dat een epidemie desastreuze gevolgen kan hebben. Het is echt niet uitgesloten dat dat weer gebeurt.”

Het farmaceutisch bedrijf SEEK ontwikkelt het nieuwe vaccin dat Isala gaat testen. Voor dat het op de markt kan, is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek nodig. Dat staat onder leiding van de universiteit van Groningen. Isala is voor een nieuwe fase in het onderzoek als enige ziekenhuis in Nederland geselecteerd, omdat het de studie geheel zelf kan uitvoeren, inclusief de analyse van de bloedmonsters in het eigen klinische laboratorium.

Volgens onderzoekscoördinator Joep Dille verdient het ziekenhuis er geen cent aan. Alleen de onkosten worden vergoed. Het Isala wil door de betrokkenheid bij innovatieve ontwikkelingen haar aanzien in de medische wereld versterken. Het is niet ongewoon dat commerciële partijen en ziekenhuizen hierin samen optrekken, zegt Dille. „Commerciële partijen hebben ons nodig om onderzoek te kunnen uitvoeren.”

Testpersonen
Isala zoekt nu 222 gezonde personen in de leeftijd van 18 tot 60. Zij krijgen in de periode van september 2016 tot en met april 2017 twee injecties toegediend met het test-vaccin of een nep-vaccin, een placebo. Voor geïnteresseerden heeft Isala de website vaccinatiestudieisala.nl opgezet.

Dille: „Het voordeel voor vrijwilligers is dat zij blijvend zijn gevaccineerd en naar verwachting in de toekomst geen griepprik meer hoeven te halen.” Testpersonen die het nepvaccin toegediend hebben gekregen, kunnen na het onderzoek ook het echte vaccin krijgen.

Risico
Geheel zonder risico is de deelname niet. Groeneveld: „Koorts en een lokale reactie op de plek waar geprikt is, kunnen voorkomen. Maar griep krijg je er niet van. Dit vaccin is al lange tijd in ontwikkeling. Meerdere tests voor samenstelling, dosis en veiligheid zijn al gedaan. Nu gaat het erom te onderzoeken wat het vaccin echt doet. Geeft het voldoende afweerreactie of niet? Biedt het wel voldoend