Volledig scherm
Ishmerai (9) met haar ouders tijdens de eerste avond van de avondvierdaagse © Frans Paalman

Ishmerai (9) loopt avondvierdaagse voor eigen goede doel in Zwolle

ZWOLLE - Jozua en Alicia Makatita zijn maar wat trots op hun 9-jarige dochter Ishmerai. Vanavond loopt zij de avondvierdaagse voor haar goede doel: Kids4Maluku. 

Het is het vierde jaar dat Ishmerai geld inzamelt voor de Molukken. "Het is haar eigen idee. Vier jaar geleden probeerden mijn vrouw en ik onze dochter bewust te maken van haar afkomst. We zijn Moluks en we probeerden uit te leggen wat dat betekent en hoe het nu met de Molukken is gesteld", aldus de vader van de jonge wandelaar. In datzelfde jaar besloot een oudercommissie, van de basisschool van Ishmerai, om te gaan lopen voor een goed doel tijdens de avondvierdaagse. "Ik wist al dat ik de Molukken wilde helpen, maar wist al die tijd nog niet hoe. Toen mijn school aankondigde voor een goed doel te gaan lopen. Toen riep ik dat ik dit doel wilde helpen." legt Ishmerai uit. 

Eigen initiatief 
"Op die dag kwam Ishmerai thuis en vroeg zij ons of we geld in konden zamelen voor de Molukken", aldus Makatita. Zo is het balletje gaan rollen. In 2013 heeft Ishmerai toen in haar eentje 150 euro opgehaald. Dat geld is aan de Republiek der Zuid Molukken (RMS), die handelt vanuit Nederland, gegeven. "Zij gebruiken het geld onder andere om de scholen op de Molukken te verbeteren." 

"De RMS reageerde zo positief op dit initiatief dat Ishmerai sinds 2014 jaarlijks op het podium staat bij de herdenking van de Molukse onafhankelijkheid, op 25 april. Door die bekendheid hebben zich ook andere kinderen aangemeld om te lopen voor Kids4Maluku." Samen met 13 andere kinderen uit heel Nederland zamelt Ishmerai deze week geld in en samen hopen ze het recordbedrag van 3.000 euro van vorig jaar te verbreken. "Ik vind het leuk om de avondvierdaagse te lopen én te helpen", vertelt Ishmerai. "Ze heeft sponsoren gevonden via vrienden en familie. En ook door de aandacht van de RMS zijn er sponsoren bijgekomen", volgens haar ouders. 

Steun
Ze is helemaal klaar om vier avonden 10 kilometer te gaan lopen. "Ik heb geshopt om me voor te bereiden. Vooral kleren: nieuwe sportkleren en nieuwe schoenen", vertelt Ishmerai. "Ik heb ook best veel snoep mee". Natuurlijk krijgt Ishmerai steun van haar ouders. Haar vader loopt de eerste drie dagen de 10 kilometer mee en haar moeder sluit donderdagavond af.

Ishmerai loopt overigens gewoon met haar eigen basisschoolklas mee. "Ik loop met mijn eigen klas en met mijn school. Die lopen niet meer voor een goed doel." De school vindt het gelukkig allemaal prima. "Ishmerai heeft alleen een ander t-shirt aan dan de rest", aldus haar vader.

Na de vierde keer de avondvierdaagse lopen voor Kids4Maluku is het nog niet klaar voor Ishmerai: "Zolang ik met school mee kan lopen met de avondvierdaagse blijf ik dit doen."