Volledig scherm
Parkeren © Taina Monteiro

Jaar langer parkeren met papieren ticket in Zwolle

ZWOLLE - Zwollenaren en bezoekers van de stad die geen kenteken in willen voeren bij het parkeren van hun voertuig, kunnen nog een jaar gebruik blijven maken van het papieren kaartje.

De gemeente Zwolle rekt hiermee de invoerdatum van het verplichte kentekenparkeren verder op. Dit is een 'succesje' voor de Zwolse partijen D66, CDA en Swollwacht. Zij kwamen eerder dit jaar met een motie om het papieren ticket 'gewoon' te laten bestaan naast het kentekenparkeren. Deze nieuwe manier om parkeerbelasting te innen, staat vanwege privacyredenen onder druk. De Hoge Raad oordeelde eerder dit jaar in een Amsterdamse zaak zelfs dat het ingevoerde kenteken niet hoeft te kloppen, als er maar betaald is. De gemeente Zwolle besloot toen al om parkeerders tot 1 juli dit jaar de mogelijkheid te bieden een ouderwets papieren kaartje voor achter de voorruit uit de parkeerautomaat te laten rollen. Dit wordt met een jaar verlengd.

Geen optie
Het papieren ticket naast het kentekenparkeren laten bestaan, is na medio 2017 echter geen optie meer, menen burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle. Dan wordt het te duur, zeker 100.000 euro per jaar. Vanaf dat moment worden in Zwolle auto's gecontroleerd met een scanwagen. Die auto controleert al rijdend of er betaald is door parkeerders door vliegensvlug het kenteken te scannen.

De gemeente Zwolle gaat de komende tijd bijhouden hoe vaak mensen bij parkeerautomaten geen kenteken invoeren. Ook worden de juridische en technische ontwikkelingen in de gaten gehouden.