Volledig scherm

Jasper van der Graaf maakt kunst in New York

De muurschilderingen van Jasper van der Graaf (41) uit Apeldoorn beginnen zo veel aandacht te trekken, dat de kunstenaar is uitgenodigd om een kunstwerk te komen maken op een muur in New York.

Woensdag pakt Jasper van der Graaf de kwast op in New York voor een schilderij van vier bij vier meter. Na twee dagen werken in de Willoughby Avenue in Brooklyn moet de muurschildering klaar zijn.

Het wordt een werk in zwart en wit, omdat Black & White het thema is van de tentoonstelling. Meer dan honderd kunstenaars van over de hele wereld hebben er werk voor ingestuurd. Jasper van der Graaf is de enige die ter plaatse een werk gaat maken.

"Ik ben uitgenodigd via Facebook, door een kunstenares uit Frankrijk die ik nog nooit heb ontmoet", zegt de Apeldoorner. "Dankzij sociale media is de kunstwereld veel internationaler geworden. Kunstenaars nodigen elkaar uit om aan projecten mee te doen. Van de deelnemers in New York ken ik er maar één persoonlijk, en dat is iemand uit België."

"Ik ben de laatste jaren in Berlijn geweest, Brussel, Kopenhagen. Naar een tentoonstelling in Australië heb ik werk opgestuurd. Maar New York is wel het verst waar ik tot nu toe naar toe ga."

Jasper van der Graaf maakt muurschilderingen en schilderijen. Vooral met de muurschilderingen weet hij in de schijnwerpers te komen. Begin 2016 had hij een muurschildering in het Mondriaanhuis in Amersfoort. "Die schildering heeft veel bekendheid gekregen. Hij knalde van de muur en dat was de bedoeling. 'De Beuk Erin' heette het project."

De Apeldoorner vond het een eer om uitgenodigd te worden voor New York, maar tegen de kosten zag hij op. Reis en verblijf moet hij zelf betalen. "Ik kan net uit de kosten komen met mijn kunst, maar het meeste geld gaat zitten in transport en benzine. Daarom heb ik aan het Mondriaanfonds een bijdrage gevraagd. Ik had gehoord dat het fonds een loft heeft in New York die ze uitleent aan Nederlandse kunstenaars die in New York een project hebben. Maar het bleek dat het fonds die loft niet meer heeft. Toen ik het verhaal had verteld zei de medewerker dat ik een aanvraag moest doen voor een bijdrage. Mijn aanvraag is gehonoreerd."

Abstracte kunst maakt Van der Graaf. Geometrische figuren, waarin kristallen herkenbaar zijn en ook bloemvormen. Tot voor kort maakte hij ook ronde figuren met organische vormen, maar de laatste tijd heeft zijn werk vooral rechte lijnen en scherpe hoeken.

Hij ontwerpt de voorstelling eerst in het klein. Dan tekent hij rasters over de voorstelling en vergroot die uit op de muur. Met acryllatex verft hij ze, nadat hij de lijnen heeft uitgezet met plakband.

"Drie dingen wil ik bereiken," vertelt Jasper, terwijl hij kijkt naar een van zijn werken dat momenteel hangt in Acec in Apeldoorn. "Een boodschap hoef ik niet te vertellen. Het is net als bij wolken, mensen mogen ervan maken wat ze willen. Sommige mensen zien er wat in, anderen niet. Ik wil mooi werk maken, ik wil graag dat mijn werk gezien wordt en ik zou graag wat geld met mijn werk verdienen. De eerste twee lukken nu aardig."

www.transmitter.nyc

Volledig scherm
Volledig scherm