Volledig scherm
Het verhandelen van vals geld op school.

Jeugd verhandelt vals geld op school

ZWOLLE / DEVENTER - Op steeds meer plaatsen duiken valse eurobiljetten op. Vaak brengen jongeren ze in omloop, stelt de politie. Zij proberen winkeliers en marktkooplui op te lichten door goedkope producten met valse briefjes van vijftig of twintig euro te betalen. Het wisselgeld dat ze aan echt geld terugkrijgen stoppen ze als winst in eigen zak.

"Nepbiljetten duiken regelmatig op", bevestigt Simen Klok van de politie Oost-Nederland. "Er wordt vaak aangifte gedaan en dat juichen we van harte toe, dat geeft aanknopingspunten om actief te rechercheren." In verreweg de meeste gevallen gaat het om valse briefjes van vijftig euro en twintig eurobiljetten komen veel voor.

Uit politie-onderzoek blijkt dat het opvallend vaak jongeren zijn die vals geld uitgeven. "Blijkbaar is het zo lucratief dat ze de gok wagen. Onderling wordt het valse geld verhandeld. Die jongeren drukken het geld niet zelf, maar komen er vaak via-via aan of kopen het op internet", aldus Klok.

Scholen
De nepflappen worden op scholen verhandeld. Zo hield de politie vorig jaar in Doetinchem en Hoevelaken groepen jongeren aan die op scholen een handeltje in valse biljetten hadden lopen. Op twee Doetinchemse scholen werden valse briefjes van vijftig euro door scholieren te koop aangeboden voor twintig euro. Het nepgeld werd vervolgens verzilverd door bij de middenstand nabij de scholen een ijsje, broodje en zelfs een kaasstengel met vijftig euro af te rekenen.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het aantal onderschepte valse bankbiljetten de afgelopen vier jaar explosief is gegroeid; 2015 was met 66.500 onderschepte valse eurobiljetten een absoluut recordjaar.

"Vals geld is een groeiend probleem", bevestigt DNB-woordvoerder Tobias Oudejans. "Toch blijft het risico er slachtoffer van te worden relatief klein. Zeker als je het afzet tegen de schade die ondernemers hebben van winkeldiefstal."

Er bestaat een app van de Nederlandsche Bank waarmee je kunt controleren of je vals geld hebt. Meer informatie over de apps en vals geld staat hier.

Live Voetbal

home logo Atlético MadridATM
EINDE
1-0
LiverpoolLIV
away logo
home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
2-1
Paris Saint-GermainPSG
away logo