Volledig scherm
Begeleid door Shqipe Pllana trainen de vijf meiden uit Eritrea voor de wedstrijd morgen. "Nederland is goed voor ons. Nu kunnen wij zieke kinderen helpen." foto Frans Paalman

Jonge vluchtelingen rennen als dank morgen mee in Zwolle

ZWOLLE - Moederziel alleen kwamen ze na een gevaarlijke en uitputtende reis in dit land aan. Hun ouders, broertjes en zusjes moesten ze achterlaten in Eritrea.

Ondanks alle ellende zijn vijf meiden die in Zwolle wonen in een huis van Futureforce - van jeugdzorgorganisatie Trias - opgetogen. Want zij lopen morgen de Wavin 4 Engelse Mijlen, onderdeel van Halve Marathon Zwolle. Zo willen de meiden uit Eritrea iets terug doen voor de samenleving. Ze worden gesponsord en verkopen armbandjes. De opbrengst gaat naar het Ronald McDonaldhuis.

Thuisland
De zes meiden trainen gemiddels een keer per week. Meer is ook niet nodig, in hun thuisland liepen zij elke dag urenlang. Ze mogen om veiligheidsredenen niets vertellen over hun vlucht. Maar Eritrea staat bekend als een land waar het zeer slecht gesteld is met de mensenrechten. Ook de dienstplicht is voor velen een reden om te vluchten.

De 17-jarige Merahwit Astir (gefingeerde naam) woonde er met haar twee broertjes. Haar ouders zijn overleden. "We hadden geen geld, konden niet naar school en ik moest voor mijn broertjes zorgen. In Nederland is het goed, ik kan naar school en zit op hockey. Ik wil graag goed Nederlands leren praten", vertelt ze. Haar tocht heeft twee jaar geduurd. Haar broers hoopt zij binnenkort in haar armen te kunnen sluiten.

Zieke kinderen helpen
De meisjes zijn blij dat ze iets goeds kunnen doen voor Zwolle en voor zieke kinderen. "Nederland is goed voor ons. Mijn problemen zijn klaar, nu kan ik zieke kinderen helpen", zegt Astir. Sponsoren kan via rekeningnummer NL80INGB 07 02 03 48 19 ten name van Stichting Futureforce, o.v.v. 'Marathon Zwolle'. Wie armbandjes wil kopen voor vijf euro per stuk kan mailen naar s.pllana@futureforce.nl.