Volledig scherm
Britt Jurgens. © gemeente Zwolle

JOVD: Zwols raadslid Britt Jurgens moet opstappen

ZWOLLE - De politieke jongerenorganisatie JOVD in Zwolle vindt dat raadslid Britt Jurgens haar zetel moet opgeven omdat ze veel te weinig bij de raadsvergaderingen is. Jurgens, die een eenmansfractie heeft, noemt de oproep van de jonge liberalen 'respectloos' omdat algemeen bekend is dat ze ziek is.

De JOVD heeft de presentielijsten van de afgelopen 28 besluitvormende raadsvergaderingen opgevraagd. Daaruit bleek dat Jurgens 10 keer present was en dus 18 keer niet. Volgens de JOVD is dat niet te verantwoorden naar de kiezers, ook al is ziekte de oorzaak. 'Mevrouw Jurgens moet eerlijk zijn naar Zwollenaren en een ander potentieel raadslid de kans geven een zinvolle bijdrage te leveren aan de Zwolse samenleving.'

Opruiend
De oproep is via een persbericht verspreid. Jurgens zelf vindt dat 'opruiend'. Ze kampt sinds enkele jaren met chronische ziektes en is bezig daarvan te herstellen. "Ik heb het deze raadsperiode geprobeerd, van augustus tot november en daarna in januari nog enkele keren, maar het gaat nog even niet. Ik heb de griffie en de fractievoorzitters op de hoogte gesteld. Eind augustus kom ik met een update. Het kan zijn dat ik dan weer aan de slag kan, of dat ik nog wat meer tijd nodig heb. Of misschien moet ik de conclusie trekken dat het niet gaat en mijn zetel teruggeven. Maar het is niet aan de JOVD om te bepalen wanneer ik weer beter moet zijn."

VVD/Swollwacht
Jurgens heeft een eenmansfractie sinds ze uit de fractie van Swollwacht werd gezet. Ze kondigde daarna aan zich aan de VVD te conformeren. Vanwege haar positie kan ze zich niet laten vervangen. Bij vervanging van een raadslid komt de eerstvolgende persoon op de kieslijst in beeld, maar die heeft Jurgens niet. Ze moet de zetel óf zelf bezetten óf deze opgeven. In dat geval valt de zetel terug naar Swollwacht.

Plicht
Woordvoerder Wisse Kuper van de JOVD zegt dat de oproep geen vooropgezette 'actie' tegen Jurgens is. "Wij kwamen op het idee om eens naar de presentielijsten te kijken om te zien hoe vaak raadsleden er wel of niet zijn. Toen viel ons op dat Jurgens er slechts 36% van de raadsvergaderingen was en hebben we besloten haar daar op aan te spreken. En er zit geen partijbelang achter. Waar het ons om gaat is dat zij haar democratische plicht tegenover de kiezer niet nakomt."

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo