Volledig scherm
Joy met haar zaterdag gewonnen VEED-award © Eigen foto

Joy geniet van succes, soms in 'Beatles-achtige' situaties

APELDOORN - Joy was al het grootste YouTube-talent van het jaar en Jongere van het jaar 2015. Daar kwam een nieuwe titel bij: beste vrouwelijke YouTuber, waarvoor zij vrijdagavond een VEED Award in ontvangst mocht nemen. "Ik schrok heel erg, maar vond het natuurlijk hartstikke leuk." De VEED Award is, zeg maar, de Televizierring voor vloggers.

De prijs geniet enorm aanzien in Nederland. De Apeldoornse vlogster Joy van BeautyNezz, nog maar 13 jaar oud, kreeg 'm vrijdagavond uitgereikt voor haar activiteiten als beste vrouwelijke vlogster. In de categorie beste Beauty YouTuber was ze ook genomineerd, maar ging de Award naar Mascha.

Beatles-achtige praktijken
Een dag nadat Joy de prijs ontving, is er amper tijd om stil te staan bij het succes. In Amsterdam wacht een grootse fandag voor liefhebbers van vloggen en vloggers. Zo'n drieduizend fans, hoofdzakelijk meisjes, zijn naar de hoofdstad gekomen om hun favoriete vloggers, onder wie Joy, te ontmoeten, even te spreken en met hen op de foto te gaan. Het was zoveel aandacht, dat het Joy aan het eind van de zaterdag bijna teveel werd, toen ze samen met haar vader en moeder de auto probeerde te bereiken om aan de terugreis naar Apeldoorn te beginnen. "We moesten ons echt even door een haag van mensen, meisjes vooral, zien te werken. Het klinkt raar, maar het zijn Beatles-achtige praktijken. Iedereen klampt Joy aan, meisjes staan echt te trillen en vallen bijna flauw", zegt vader Joe. Hoe druk en inspannend het ook was, Joy blijft ervan genieten. "Het is druk, maar ook ontzettend mooi om zoveel van je kijkers te ontmoeten."

Ze was als winnares in goed gezelschap van grote Award-winnende vloggers zoals Enzo Knol, die de beste mannelijke YouTuber werd en de onverschrokken jongemannen van StukTV, die werden gekozen tot winnaar van de categorie beste YouTube-kanaal. "De meeste winnaars waren er vrijdagavond ook bij, maar Enzo Knol niet. Helaas konden er in totaal twee winnaars niet komen. Maar de rest heb ik allemaal gesproken."

Het hele land door
Vrijdagavond had Joy 329.403 volgers op haar YouTube-kanaal. Haar meest bekeken filmpje is Morning Routine met ruim 1.236.000 views. Overigens is de kans groot dat het aantal volgers inmiddels alweer danig is opgelopen. Naast haar YouTube-kanaal heeft Joy ook veel fans op Instagram en veel bezoekers op haar site. De vader en moeder van de jonge, succesvolle en bekende Nederlander zijn er ondertussen maar druk mee. "Haha, ja, ik cross het hele land door met Joy", zegt vader Joe. Maar... hij doet het met liefde voor zijn dochter. "Al was de fandag vandaag in Amsterdam best wel druk en zwaar.