Volledig scherm
De vluchtroute van de JSF, dinsdagmiddag. © Defensie

JSF dinsdag in de herkansing, nu met fly-over Paleis Het Loo

APELDOORN - De Joint Strike Fighter (F-35) maakt dinsdag alsnog een rondvlucht over Nederland. Door aanpassingen van de route komt de JSF onder meer over Paleis Het Loo, rond 14.50 uur.

D F-35 zou eigenlijk vorige week al een promotievlucht maken over Nederland, maar door een te laag wolkendek werd de vlucht uitgesteld: het vliegtuig zou namelijk niet zichtbaar zijn voor het publiek en bovendien zou de F-35 niet gefotografeerd kunnen worden met 'typisch Nederlandse bezienswaardigheden' op de achtergrond.

De JSF vertekt dinsdagmiddag om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden, waar hij dik twee uur later weer terugkeert. De F-35 wordt gevolgd door een F16, met daarin een fotograaf. Hij maakt onderweg tal van foto's van de JSF, op karakteristieke plekken in Nederland, waaronder Paleis Het Loo. Bovendien worden de belangrijkste luchtmachtlocaties van Defensie 'begroet'; zo ook de basis in Nieuw Milligen, vlak bij Uddel.

Het is het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met het nieuwe gevechtsvliegtuig. Het toestel komt over op een hoogte van zo'n 400 meter. Bij de luchtmachtbases is dit lager. Ook de vliegsnelheid is relatief laag.

Het jachtvliegtuig doet onder meer de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam aan.

De twee F-35's blijven nog een kleine twee weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika. De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.

Volledig scherm
De Joint Strike Fighter (F-35). © ANP
Volledig scherm
De JSF maakt dinsdag een rondvlucht boven Nederland. © ANP