Volledig scherm
Belangstellenden wachten de komst van de JSF af. © ANP

JSF vliegt niet over Paleis Het Loo, spotters zwaar teleurgesteld

APELDOORN - De fly-over van de Joint Strike Fighter boven Paleis Het Loo is uitgedraaid op een behoorlijke sof. Zo'n 150 belangstellenden hadden te laat door dat de F-35 áchter hen langs vloog, in plaats van over het paleis.

Aangekondigd was dat de JSF over Paleis Het Loo zou vliegen, maar even voor drie uur dinsdagmiddag bleek niets minder waar. Het peperdure gevechtstoestel vloog over het grote grasveld, dat tussen het paleis en de Zwolseweg in ligt.

Toeschouwers met telelenzen en mobiele telefoons moesten zich daarom razendsnel omdraaien. De meesten van hen stonden op het voorplein van Het Loo, in de schaduw van een halve cirkel bomen. Met de blik op het paleis, maar niemand slaagde er uiteindelijk in het paleis én de JSF op één foto vast te leggen.

,,Ben ik hier voor gekomen?'', zei één van de belangstellenden. ,Wat een sof.'' Sommigen konden er ook wel de lol van inzien. ,,Vrijdag krijg ik denk ik meer te zien'', lachte een man die later deze week de Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden bezoekt. ,,Dan staat-ie in elk geval stil.''

Volledig scherm
Waar blijft de JSF? © ANP
Volledig scherm
Honderdvijftig belangstellenden hadden de moeite genomen om naar het voorplein van Paleis Het Loo te komen. © ANP
Volledig scherm
Belangstellenden wachten de komst van de JSF af. © ANP
Volledig scherm
Het weer zat dinsdag mee voor de promotievlucht van de JSF. Dit keer geen laag hangend wolkendek. © ANP
Volledig scherm
Daar zijn ze! De JSF en een begeleinde F16. Niet bóven Het Loo, maar zo'n honderd meter er vandaan. © ANP
De JSF werd voorgesteld met een rondvlucht over Nederland. Daarbij werd Urk, Deventer en Apeldoorn aangedaan. De spotters stonden op de beloofde plek bij Paleis 't Loo, maar daar ging het vliegtuig aan voorbij.