Volledig scherm

Jumbo-afperser Zwolse super krijgt 8 jaar cel

ZWOLLE/GRONINGEN - Alex O. de man uit Groningen die de Jumbo afperste en bompakketjes stuurde naar verschillende Jumbovestigingen in Groningen en Zwolle heeft 8 jaar cel gekregen.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd.

De Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle kreeg poederbrief binnen: een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof. Na deze poederbrief werden alle acht Jumbofilialen in de stad scherp in de gaten gehouden.

Ontkenning
O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon is niet vervolgd. De rechtbank vindt het DNA van O. dat onder de postzegel werd gevonden van de verjaardagskaart een van de belangrijkste bewijzen tegen de verdachte. Volgens de rechters komt de constructie van de bom in deze kaart overeen met die van andere bommen die in Groningen werden aangetroffen. Ook het tin dat werd gebruikt om de bommen te solderen kwam overeen met het tin dat men in de woning van O. vond.

Angst
Het explosief dat niet tot ontploffing kwam in Groningen had een kracht van 5 tot 8 handgranaten. ‘Dat hier geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen, ligt zeker niet aan u’, concludeerde de voorzitter van de rechtbank. Ook het feit dat inwoners van Groningen vijf maanden lang met angst boodschappen deden bij Jumbo, rekent de rechter mee in de straf. O. moet een schadevergoeding van ongeveer een ton betalen aan de winkels die schade leden.

Alex O.
​De Groninger Alex O. kon worden aangehouden aan de hand van de kookwekkers die in de explosieven zijn gebruikt. Die bleken te zijn gekocht in een Blokker-filiaal in Groningen, waarna de recherche alle 170 mensen opspoorde die daar het bewuste model kookwekker hadden gekocht. Mede dankzij de 641 reacties die de politie kreeg na een oproep in de media kwam een 50-jarige inwoner van Groningen in beeld. De politie ging tot actie over toen die man op 9 oktober een nieuwe afpersingspoging deed.

Klik op afbeelding voor grotere versie

Volledig scherm
© Persbureau meter
Volledig scherm
Alex O. moet zich vrijdag voor de rechter verantwoorden © ANP