Volledig scherm
De nieuwe theatervoorstelling 'Bake that awesome pie' van het Zwolse Kameroperahuis is gebaseerd op moderne vlogs en tutorial-video's op YouTube. © Erik Franssen

Kameroperahuis met theatershow over vlogs op Stadsfestival Zwolle

ZWOLLE - Vlogs en video-tutorials op YouTube bevatten vaak nog meer drama dan een beroemde opera. Dat ontdekte schrijver en regisseur Anna Maria Versloot van het Zwolse Kameroperahuis. Haar nieuwe, op vlogs en tutorials gebaseerde theaterstuk 'Bake that awesome pie' gaat in première tijdens het Stadsfestival in Zwolle.

"Vlogs en tutorials, zoals die dagelijks in duizendvoud op het internet worden geplaatst, zijn bronnen van modern drama", aldus Versloot van het Zwolse theatergezelschap. "Er blijken hoofdpersonen in schuil te gaan die dramatischer zijn dan de meest beroemde operapersonages." Zij baseerde haar nieuwe muziektheatervoorstelling op twee vlogs.

De voorstelling werd gemaakt met behulp van de Verbatim Theatre methode, een vorm van documentaire theater waarmee het vergrootglas wordt gelegd op letterlijke spraak. Kameroperahuis maakt daar, voor het eerst in Nederland, Verbatim Music Theatre van.

Liefde en kaas

Voor 'Bake that awesome pie' baseerde Kameroperahuis zich op twee video-blogs: een jonge Nederlandse vrouw die vlogt over: 'How to get that love life you desire?' en een tutorial waarin een Italiaanse kaasbreker onthult 'How to break open a Parmesan cheese'.

"Ze doen een poging hun kennis met ons te delen, maar al doende onthullen ze onbedoeld nog veel meer van zichzelf", aldus Versloot. Door de teksten letterlijk na te spreken, laten de acteurs/zangers en de toetsenist zien wat er onder de oppervlakte broeit bij de personages, die irritant en ontwapenend zijn, betweterig en vakkundig, komisch en diep-tragisch, opzwepend en uitputtend.

Stadsfestival

De voorstelling 'Bake that awesome pie' is op 2 september (20.00 uur), 3 september (14.00 en 20.00 uur) en 4 september (11.00 en 14.00 uur) te zien tijdens het Stadsfestival in Zwolle.