Volledig scherm
© Ronald Hissink

Kamervragen over dump drugsafval in Gelderland

DEN HAAG - De ChristenUnie en de PvdA in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de toename van drugsafvaldump in Gelderland.

Beide partijen hebben donderdag onafhankelijk van elkaar schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van milieu en van veiligheid en justitie.

Donderdag meldde de Stentor dat criminelen gevaarlijk drugsafval steeds vaker in Gelderland dumpen. Voorheen werd drugsafval vrijwel uitsluitend in Brabant geloosd, maar omdat de bestrijding van drugscriminaliteit in die provincie geïntensiveerd is, kiezen criminelen vaker voor 'veiliger' provincies zoals Gelderland.

Geschrokken
"Wij zijn geschrokken van het artikel in de Stentor", zegt PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek. "Voorheen beperkte dit probleem zich tot Brabant, nu zijn er verschuivingen zichtbaar. We willen weten hoe dit kan en op welke wijze er in Gelderland gehandhaafd wordt."

De ChristenUnie wil van minister van justitie Van der Steur weten wat hij gaat doen om te voorkomen dat drugscriminelen vaste voet aan de grond krijgen in Gelderland. Ook vraagt de partij zich af of de 1 miljoen euro subsidie voor het opruimen van drugsafval voldoende is.

Onderzoek
Ook de Gelders ChristenUnie mengt zich in de kwestie. De partij start een eigen onderzoek en gaat grondeigenaren, zoals gemeenten en natuurbeheerorganisaties, bevragen over de omvang en kosten van drugsafvaldumpingen. Grondeigenaren draaien namelijk op voor de kosten van het opruimen van drugsafval.