Volledig scherm
VHS-banden, waarvan sommige mensen een indrukwekkende verzameling hebben aangelegd. Foto: CC0

Kampenaar koestert VHS-recorder uit nostalgie

ZWOLLE / APELDOORN / KAMPEN - Pure nostalgie, dat is de reden dat eigenaren van VHS-videorecorders hun (inmiddels) ouderwetse machines bewaren en nog regelmatig gebruiken. 'Om nog te kunnen kijken naar oude afleveringen van Koot & Bie', of 'Films van het Koninklijk Huis terugzien', waren een paar reacties op onze oproep naar aanleiding van de productie van de allerlaatste VHS-recorder.

,,Ik ben zelf als 29-jarige geïnteresseerd in technieken uit vervlogen tijden en heb zodoende nog een videorecorder en een in nieuwstaat verkerende Video2000 recorder. Die heb ik gered uit het Weezenlanden ziekenhuis vlak voor de sloop. Er zat zelfs nog een videoband in met beelden van de zusterflat uit de jaren '80! De Video2000-recorder wordt nog regelmatig gebruikt omdat ik een groot liefhebber ben van het oeuvre van Koot en Bie waar ik bijna alles van op video2000 banden heb. Uiteraard staat deze aangesloten op een Philips K12 kleuren tv uit 1979!", meldt Vincent uit Zwolle. Ook Ab Verweij uit Apeldoorn heeft het toen superieure videosysteem Video2000 van Philips nog, naast twee VHS-recorders en een verzameling van banden. 

,,Ik heb nog diverse videobanden om af te spelen", zegt Janny Schutze uit Apeldoorn. ,,Maar helaas heb ik er pas geleden een heleboel weggedaan. De kringloop wilde ze niet hebben en dus moesten ze naar het afval. Ik heb nu nog lekker 1 videorecorder en video's waar ik Koninklijk Huis-filmpjes opgezet had. Het is jammer dat alles zo maar stopt en weggegooid moet worden. Het was toch goed?"

Het gaat om de verzameling
Vanuit de kop van Overijssel 'midden in de Weerribben' laat Marc weten dat hij nog 3 VHS-recorders thuis heeft staan. ,,We hebben ook nog zo'n 500 banden die we frequent gebruiken, ook voor nieuwe opnamen".  Remco Admiraal schrijft: ,,Bij ons staat er nog steeds een videorecorder in de woonkamer. Ik koop ook nog videobanden, alleen wordt het steeds lastiger om ze te vinden. Ik ben bang dat er een heleboel al is weggegooid... Het afspelen van videobanden is natuurlijk nostalgie, maar er zijn nog steeds veel films en series die (ook met Nederlandse ondertiteling) alleen op videoband beschikbaar zijn. Voor mij heeft het niets te maken met beeldkwaliteit, want die is soms niet al te best van de oudere banden. Maar het gaat om de verzameling, de soms prachtig vormgegeven hoezen van de banden én de uniekheid van bepaald beeldmateriaal (anders niet beschikbaar, of alleen verknipt of in compilatie o.i.d.)."

Nieuwe recorder
Bertha Rekers heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe VHS-recorder gekocht. ,,Ik heb plusminus 2 jaar geleden nog een videorecorder gekocht en wat nieuwe banden erbij voor het geval dat later niet meer zo kunnen. We hebben nog zoveel banden waar leuke films op staan en die kijk ik nog regelmatig. Ik neem ook nog nieuwe dingen op". 

Gerrit Stoel uit Kampen is trots op zijn 2 Panasonic VHS recorders en 1 JVC Super-VHS recorder. ,,Topmerken destijds. In de jaren 80-90 veel gebruikt om te kopiëren en monteren / mixen. Ook digitaal mengpaneel aanwezig en aangesloten. Alle 3 in goed werkende staat. Ik heb een hele serie VHS-cassettes met voornamelijk eigen gemaakte familie / bedrijfs-opnamen en veel muziekbanden (Veronica Count-Down, TMF, VH-1, enz. via eigen satellietontvangst). Ik speel het en en ander nog regelmatig af, vooral in de wintermaanden. Het heeft voornamelijk nog een nostalgische waarde. En daarnaast de liefde voor de techniek van de videorecorder."