Volledig scherm
'Handschets' van de architect voor Blok C, gepland naast Pathé, waar nu nog een parkeerplaats is. Foto Janske Mollen

Kamperpoort twee jaar in de steigers

ZWOLLE - Met een veelvoud aan bouwprojecten staat de Zwolse wijk Kamperpoort de komende twee jaar in de bouwsteigers.

Gisteren luisterden de Kamperpoorters in de kantine van de Wehkamp naar een stortvloed aan presentaties over al gaande bouwprojecten of bouwplannen in al dan niet gevorderde status.

Parkeergarage
Okay, Pathé's megabioscoop is bijna af en dat blijkt de laatste serieuze aanzet geweest te zijn om nu écht werk te maken van de rest van -de entree van- de wijk. Eerst zijn de 'afzoomwoningen' aan de achterkant van de parkeergarage aan de beurt, die zouden voor de zomer volgend jaar klaar moeten zijn. De parkeergarage zelf kan pas in februari in gebruik worden genomen. Om het tijdelijke parkeerprobleem ("Waar gaan die bioscoopbezoekers dan parkeren?") op te lossen, heeft Wehkamp haar parkeerterrein ter beschikking gesteld.

Rand
Maar het (ver-)bouwaccent komt vooral te liggen op de hele rand langs de Pannenkoekendijk en de Harm Smeengekade. Te beginnen met de al geplande en eerder gepubliceerde plannen met de 'HSK', zoals de voormalige Nieuwe Haven-flat in projectontwikkelaarstermen is gaan heten. De flat blijft staan, maar krijgt een complete makeover, de tuin erachter wordt ingericht ten behoeve van parkeerders en gebruikers van zowel de flats als de nieuwe woningen die daar worden gebouwd onder de noemer Begijnehof.

'Blok C'
Eind volgend jaar zouden zowel Blok C (waar nu nog het parkeerterrein naast Pathé ligt) als de hoek waar nu nog de brandweerkazerne staat, gebouwd gaan worden. Blok C krijgt volgens de prille plannen 63 huurappartementen met een oppervlakte van 60 tot 100 vierkante meter. Het woonblok krijgt een eigen deels ondergrondse parkeergarage met binnentuin. Oplevering: eind 2018.

Bij de brandweerkazerne komen 39 woningen, waarvan vier koopwoningen en 29 appartementen.

'Kop van de Hoogstraat'
Daar precies tussenin, de 'Kop van de Hoogstraat' (in de volksmond het voormalige Leen Bakkerpand genoemd). Ontwikkeld door Nijhuis Bouw, ook nog in een prille schetsfase, krijgt de hele hoek een compleet nieuw uiterlijk en moet uiteindelijk medio 2018 75 appartementen op gaan leveren.

En dan hebben we nog plan Lankhorst (naast De Feniks), de oude Aloysiusschool en een rijtje oude garageboxen langs de Meeuwenlaan. Allemaal moeten het aan het eind van volgend jaar nieuwe woningen, vooral appartementen opleveren.

Volledig scherm
Eerste schets van het plan voor de locatie van de brandweerkazerne aan de Harm Smeengekade. Foto Janske Mollen